Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Szeptember 10. 19:54, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

MSZP: Kormányzati segítség kell a Pápai Húsnak!

MSZP: Kormányzati segítség kell a Pápai Húsnak!

Gőgös Zoltán országgyűlési és Grőber Attila önkormányzati képviselők a Pápai Hús 1913 Kft. helyzetével kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót. A politikusok szerint ha így folytatódik, október 15 után fizetésre sem telik majd.

A miniszterelnök elveszítette a fejét

Gőgös Zoltán úgy fogalmazott, hogy az Orbán Viktorral folytatott parlamenti vitában a miniszterelnök elveszítette a fejét. Ugyanakkor szerinte sértődésből nem lehet a húsgyár ügyében előlépni, ezért folytatni szeretné a diszkurzust a kormányfővel.

Mint ismeretes, az MSZP-s politikus a parlamentben kérdezte a miniszterelnököt arról, hogymit tesz a kormány a Pápai Hús 1913 Kft. megmentéséért. Orbán Viktor válaszában elmondta, nem akar előre szaladni, de szeretné életben tartani a gyárat, mivel az a foglalkoztatási adatokat nézve kulcskérdés a környéken. Orbán azonban azt is elmondta, a helyzet a felvett hitelek miatt (amik az előző kormányzat idején történtek) zűrösnek nevezhető.

Ezzel kapcsolatban Gőgös Zoltán a keddi sajtótájékoztatón elmondta: három hitelről van szó: egyrészt a Magyar Fejlesztési Bank adott támogatást annak a konzorciumnak, mely 2009-ben összeállt a gyár felvásárlásához. Erre a hitelre a kormány garanciát vállalt. Ezen kívül két hitelről beszélhetünk. Az egyik egy forgóeszköz hitel, a másik pedig egy Uniós fejlesztés (5-500 millió forint), mindkettő be van építve a gyárba. A miniszterelnök tehát fals információk alapján adott választ - fogalmazott Gőgös Zoltán.

Vegye meg az MNV Zrt.

Az MSZP szakpolitikusa konkrét javaslatot tesz le a komány asztalára, miszerint az MNV Zrt. vásárolja meg a gyárat, mivel opciós joga rá és akár 100 forintért megteheti. - Nagyon fontos azonban, hogy ezzel az opciós joggal csak a felszámolási eljárás kezdete előtt (október 15. - a szerk.) élhet az állami cég, utána a felszámoló lesz a tulajdonos. Az MNV Zrt. egy profi vagyonkezelő szervezet, mely számos állami tulajdon kezelője.

Ha így folytatódik, bérre sem lesz pénz

Gőgös Zoltán kiemelte, hogy amennyiben a jelenlegi úton megy tovább a húsgyár és nem kap további állami segítséget, akkor október 15 után a bérek kifizetésére sem lesz pénz a gyárban.

Gőgös Zoltán megismételte véleményét, miszerint a pápai gyár és a teljes hazai húsipari szektor veszteséges működése a kormányváltást követően alakult ki. - Ha ezt valaki nem akarja elhinni, akkor rá kell nézni a térképre. Kapuvár már bezárt, Gyula és Kaposvár pedig nagyon komoly állami támogatással tud csak működni.

Kivilágítatlan út

Grőber Attila önkormányzati képviselő leszögezte: amikor 2012 decemberében döntöttek a városatyák a tőkeemelésről, az egyetlen járható úton indultak el. Más lehetőség nem volt a húsgyárban dolgozók munkahelyeinek megtartására. Ez az út azonban nem volt kivilágítva. - 2013 áprilisa volt az a hónap, amikor világosan láttuk, hogy mivel állunk szemben. Viszont április óta e-tekintetben semmi új dolog nem történt. Egy dolog történt a múlt héten, hogy lejárt az idő. Ezek után pedig azt kell mondanom, hogy az önkormányzat magára maradt, mint tulajdonos - fogalmazott a képviselő.

A politikus kiemelte, hogy a húsgyár hitelezői között ott van maga az önkormányzat is. - 400 millió forint az az összeg, amellyel a Pápai Hús 1913 Kft. tartozik a Pápai Önkormányzatnak. Tessék elképzeli azt a testületi ülést, melyen az önkormányzat úgy dönt, a hitelezőknek - így saját magának is - a tartozások 5%-át ajánlja meg.

Grőber Attila kiemelte, központi kormányzati segítség nélkül az önkormányzat képtelen kifizetni a hitelezőket és képtelen reorganizálni a gyárat. A következő néhány hét kérdése az, hogy a kormány magára hagyja-e a pápai húst.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.