Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Július 26. 14:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mosonmagyaróvár volt polgármestere: "nincs takargatnivalóm"

Mosonmagyaróvár volt polgármestere:

"Nyugodt vagyok, nincs takargatnivalóm" - közölte Mosonmagyaróvár korábbi polgármestere, Szabó Miklós csütörtökön az MTI-vel, arra reagálva, hogy a város jelenlegi vezetője feljelentést tett ellene és a korábbi jegyző ellen a számviteli rend megsértése és hanyag kezelés gyanúja miatt.

A helyi képviselők, négy héttel ezelőtt június 28-án döntöttek úgy - tizenkét támogató és egy ellenszavazattal, egy tartózkodás mellett -, hogy felkérik Nagy István (Fidesz-KDNP) polgármestert: "a személyes felelőség megállapítása érdekében" 30 napon belül tegyen feljelentést Szabó Miklós korábbi városvezető és Orbán Géza jegyző ellen.
Nagy István csütörtökön az MTI-nek elmondta: a heteken belül avatandó Futura Science Center több szerződése miatt fordult beadvánnyal a megyei rendőr-főkapitánysághoz. A dokumentumokat ugyanis úgy írta alá Szabó Miklós akkori polgármester és Orbán Géza jegyző, hogy ehhez előzetesen nem kérték ki a képviselő-testület jóváhagyását.
A polgármester közlése szerint - mivel nem tudtak ezekről a megállapodásokról - most mintegy százmillió forintot kellene kifizetnie a városnak, holott ezt a tételt nem tervezték be az idei büdzsébe. Emellett az sem világos, hogy a szerződés szabálytalan megkötése miatt miként fizethetik ki a pénzt - tette hozzá.
Az eseti bizottság jelentésében az olvasható: hét, a Futura tudományos-turisztikai létesítménnyel kapcsolatos szerződést vizsgáltak, és ezek mindegyike kihatással volt a város többéves költségvetésére. Márpedig az akkor hatályos rendelkezések szerint ezeket a képviselő-testület elé kellett volna vinnie a városvezetőnek, azok pedig nem szerepeltek az önkormányzat költség-előirányzataiban. Kifogásolták emellett, hogy hat szerződésen szabálytalanul - neve, tisztsége megjelölése nélkül - szerepel a jegyző kézjegye. Álláspontjuk szerint két szerződés esetében megállapítható a közbeszerzési szabályok tudatos megsértése, s amiatt vélelmezhetően kár érte az önkormányzatot.
Szabó Miklós korábbi polgármester az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: nem a kifogásolt szerződésben foglalt pályázati sikerdíj jogos voltát vagy annak mértékét kifogásolta a képviselő-testület. Megjegyezte: szerinte a két éve hivatalba lépett városvezetésnek nem a múltat kellene bolygatnia, hanem a jövőbe kellene tekintenie.
Korábban az MTI-nek úgy nyilatkozott: a szoros pályázati határidők miatt nem volt módja a testület elé terjeszteni a kifogásolt megbízási szerződéseket, amelyekkel szerinte nem érte kár a várost, hiszen a bevont pályázati pluszforrásokból díjazták a közreműködő céget. Megjegyezte: mivel sávosan állapították meg a díjazást, az sem volt világos, milyen összeget kellene jóváhagyatnia a képviselőkkel, akik most sem a juttatás mértékét kifogásolták.
Szabó Miklós 2010 februárjában lépett ki az MDF-ből, majd az év őszén a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület színeiben alulmaradt a polgármester-választáson, de kompenzációs listán képviselői mandátumot nyert el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.