Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Augusztus 24. 11:44, péntek | Külföld
Forrás: Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Módosíthatják az 'elektromos lábbilincs' alkalmazását Ausztriában tiltakozások nyomán

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság.

Az áldozatok is beleszólást kaphatnak a jövőben abba, hogy erőszakos bűncselekmények tetteseit börtönbüntetésre, vagy "elektromos lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre ítélje-e a bíróság - jelentette be Beatrix Karl igazságügyi miniszter két közelmúltbeli, felháborodást kiváltó esetre reagálva egy televíziós interjúban.

A miniszter az ORF csütörtök késő esti híradójában közölte: kezdeményezi a jogszabály módosítását annak érdekében, hogy a jövőben az áldozatokat is hallgassák meg a döntés előtt.
Az egyik esetben egy 51 éves férfit két év részben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 15 éves lány elleni szexuális bűncselekmények miatt. A büntetés hat hónapos letöltendő részét egy linzi felsőbíróság utóbb a korlátozott mozgásszabadságot jelentő "lábbilincs" viselése melletti házi őrizetre módosította.
A nemi erőszak áldozata a bíróságon tiltakozott a döntés ellen, és a médiában is hangot adott felháborodásának. A most 20 éves nő nehezményezte a döntés mellett azt is: hivatalosan nem értesítették arról, hogy támadója már nincs börtönben. Egy másik, stájerországi nemi erőszak áldozata a sajtónak elmondta: attól való félelmében, hogy ismét találkozik a férfival, elköltözött a városból, ahol addig lakott. "Nem tudtam arról, hogy kint van, amíg mások meg nem látták az utcán" - mondta.
Az elektromos lábbilincset 2010-ben vezették be Ausztriában, vitáktól övezve. A törvény módosítását most több párt és áldozatvédelmi szervezetek is szorgalmazták. A miniszter kijelentette: véleménye szerint az alkotmányellenes lenne, ha más bűnelkövetőkkel szemben nemi erőszaktevőket nem lehetne "lábbilinccsel" kiengedni a börtönből. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alkotmánnyal összeegyeztethető megoldások között lehet az áldozat bevonása a döntésbe. Kijelentette azt is, hogy kezdeményezni fogja a linzi eset felülvizsgálatát a közigazgatási bíróságnál.

Címkék: Ausztria-jog

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.