Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 10. 10:28, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu

Mobilokba is jönnek a 64 bites processzorok

Mobilokba is jönnek a 64 bites processzorok

2014-ben kerülhetnek piacra az első, Cortex-A50 architektúrás CPU-val szerelt eszközök.

Tegnap a többek közt mobiltelefonokban és táblagépekben is használt processzorok alapvető architektúráját fejlesztő brit ARM bejelentette, hogy elkészült a két éve bemutatott, ám a fogyasztókhoz csak most eljutó Cortex-A15 architektúrájának utódja. A Cortex-A50 alapú processzorok érdekessége az lesz, hogy már rendelkezni fognak 64 bites utasításkészlettel, így ezeket használva mobilokba és tabletekbe is kerülhet majd 4 gigabájtnál több memória.

A gyártó szerint az új architektúra jelentősen kevesebbet eszik majd a jelenleg piacon lévőknél, vagy kissé más perspektívából szemlélve ugyanolyan fogyasztás mellett háromszor gyorsabb náluk. A Cortex-A50 család jelenleg két tagból áll: a lassabbik a minimális fogyasztású Cortex-A53, míg a Cortex-A57 névre hallgató testvére egy relatíve magas fogyasztású fenevad.

Éppen ezért az ARM azt ajánlja a processzortervező partnereinek (például Qualcomm, NVIDIA, Samsung), hogy a kettőt kombinálva implementálják majd a központi egységeikbe, hiszen a vállalat big.LITTLE megoldását használva a számítási igénytől függően dinamikusan lehet kapcsolgatni a kettő közt: a kis igénybevételű feladatokhoz elég az alacsony fogyasztású A53 is, míg komoly feladatok esetén az A57 bármikor átveheti tőle a stafétabotot.

Az első Cortex-A50 architektúrára épülő processzorok 2014-ben mutatkozhatnak majd be a fogyasztókhoz eljutó termékekben. Megemlítendő, hogy a kérdéses idő tájékán az AMD is elő fog rukkolni néhány ezen architektúrára épülő, szerverekbe szánt központi egységgel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során