Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2012. Július 02. 18:37, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: zökkenőmentesen elindult a napközbeni átutalás rendszere

MNB: zökkenőmentesen elindult a napközbeni átutalás rendszere

Mától az elektronikusan benyújtott átutalások a korábbi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül célba érnek. A közel kétéves fejlesztésnek köszönhetően a banki ügyfelek (a lakosság és a vállalatok) jelentős előnyhöz jutnak.

Mától a korábbi egy munkanappal szemben legfeljebb négy óra lesz a belföldi, elektronikusan benyújtott forintátutalások teljesítési ideje. A négyórás szabály az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, hiszen a GIRO Zrt. által üzemeltetett rendszer kétóránként számolja el a bankok által hozzá benyújtott tételeket, így az esetek túlnyomó többségében arra lehet számítani, hogy ennél rövidebb idő alatt teljesülnek az átutalások.

A napközbeni átutalás a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése, melynek köszönhetően elegendő a pénzt az esedékesség napján átutalni, így az ügyfelek (magánszemélyek, ill. vállalatok) egynapi folyószámla kamatot nyernek. A napközben kapott pénzt napon belül további fizetésekre is fel lehet használni, és sürgős esetekben át is lehet utalni.

A vállalatok szempontjából további előny, hogy az új nemzetközi SEPA szabvány alkalmazásával tudják analitikus könyvelési rendszereiket automatizálni, így pénzügyi adminisztrációjukat hatékonyabbá tenni.Ezen túlmenően csökkenteni tudják a számlaegyenlegüket, amelyet kedvezőbb kamatozású eszközökbe mozgathatnak át.

„A napközbeni átutalás rendszerének sikeres indulása mérföldkő a hazai pénzforgalomban” – mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon rendezett sajtótájékoztatón. A jegybank elnöke hozzátette: a ma működésbe lépett új rendszer megvalósítását a Magyar Nemzeti Banknak a közjó érdekében tett kezdeményezése és rendelete indította útjára.

Szabályozásra azért volt szükség, mert a fizetési infrastruktúra fejlesztése bonyolult feladat. Egy országos méretű hálózati piacról van szó, ahol egymással versengő szereplőknek kell együttműködniük a fejlesztés során, aminek a végén senki nem jut versenyelőnyhöz, hiszen az új kedvezőbb szolgáltatás mindenki számára egyszerre érhető el.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke szerint az elmúlt két évben zajló fejlesztések jelentős kihívások elé állították a hazai pénzforgalmi szolgáltatókat, akik komoly anyagi ráfordítással járultak hozzá egy korszerűbb, ügyféligényeknek jobban megfelelő pénzforgalmi rendszer megteremtéséhez. A többszöri napközi elszámolás révén nagymértékben változik a banki likviditásmenedzselés rendszere – tette hozzá. Az alkalmazásra kerülő uniós SEPA szabvány a korábbinál bővebb adattartalmat tesz lehetővé, jobban kiszolgálva az üzleti szféra igényeit, és gyakorlatilag egy olyan előre hozott beruházásnak tekinthető, amit így már nem kell elvégezni az euro bevezetésekor.

Legeza Péter, a GIRO Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta: a Giro Zrt életében is jelentős változást hoz az éjszakai üzemmód mellett a napon belül ötszöri elszámolásra történő áttérés. A kétóránkénti ciklusok fegyelmezett magatartást várnak el a klíringtagoktól és a Giro Zrt-től is. Ugyanakkor a jelentős tartalékidővel rendelkező éjszakai üzemmódhoz képest némileg megnövekvő működési kockázat kezelésére ez a rendszer is úgy lett kialakítva, hogy két egymással párhuzamosan futó rendszer dolgozza fel a tranzakciókat, és probléma esetén bármikor át lehet kapcsolni egyikről a másikra.

A tavaly augusztus óta zajló tesztek és az első három ciklus tapasztalatai azt mutatják, hogy a GIRO és a klíringtagok sikeresen felkészültek a napközbeni átutalás működtetésére.

Címkék: átutalás, bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:31, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: az Európában és az észak-atlanti közösségben világháborús készülődés zajlik

Európában és az észak-atlanti szövetségben egyfajta világháborús készülődés zajlik - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Belföld

Energiaügyi Minisztérium: korlátozó intézkedések nélkül is csökkent a gázfogyasztás a fűtési szezonban

Sem állami, sem önkormányzati szinten nem volt szükség a gázfogyasztást korlátozó intézkedésekre az elmúlt télen - közölte az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztálya vasárnap.

2024. Április 21. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.