Városlista
2022. július 5, kedd - Sarolta, Emese

Hírek

2015. Augusztus 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

MNB: nőtt az új forinthitel-szerződések értéke júniusban

MNB: nőtt az új forinthitel-szerződések értéke júniusban

Az új, lakáscélú forinthitel-szerződések értéke júniusban 26,7 milliárd forint volt a szezonálisan igazított adatok szerint; ez májushoz képest 2,2, tavaly júniushoz képest pedig 8,8 milliárd forintos emelkedést jelent.

Ezen új szerződések átlagos kamatlába 6,07 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken honlapján.
A kamatláb májushoz képest csekély mértékben, 0,02 százalékponttal nőtt, a tavaly júniusi 7,49 százalékhoz képest azonban 142 bázisponttal csökkent.

Az MNB kiemeli, hogy a 2015 júniusában a háztartások által felvett új lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója nem változott, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké kismértékben csökkent, míg a személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója emelkedett.

A háztartásokkal kötött, új, szabad felhasználású forint jelzáloghitel szerződések értéke júniusban a szezonálisan igazított adatok szerint 3,4 milliárd forint volt, szemben az előző havi 2,8, és az előző év azonos időszaki 1,9 milliárd forinttal.
A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéseinek értékei egyaránt emelkedtek: 10 milliárd forintra az előző év júniusi 9,5, és az idén májusi 8,7 milliárd forintról.

A jegybank adatai szerint a háztartások forint és euró betéteinek átlagos kamatlába kismértékben mérséklődött, így a forintbetétek kamatlába 1,05, az éven belüli euró betétszerződéseké pedig 0,84 százalék volt. A szezonálisan igazított új szerződések értéke a forint betétek esetében kismértékű növekedést mutat (528,1 milliárd forint volt), míg az euró betéteknél enyhe csökkenés figyelhető meg; ezeknél az új szerződések értéke 68,7 milliárd forint volt júniusban.

A vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetében enyhén csökkent, 4,52 százalékra, míg az 1 millió euró érték feletti forinthiteleknél enyhén emelkedett, 2,40 százalékra. Az 1 millió euró alatti és feletti euró hitelek átlagos kamatlábai mérséklődtek, 3,44, illetve 1,66 százalékra.

Az 1 millió euró alatti vállalati forinthitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke nem változott az előző hónaphoz képest, így 21,5 milliárd forintot tett ki, míg az 1 millió euró érték alatti euró hitelek esetén növekedés tapasztalható.

Címkék: forint, hitel

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 05. 13:04, kedd | Belföld

A júniusi hazai vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet

2022. Július 05. 11:04, kedd | Belföld

Fél év alatt 49 ember halt meg lakástűz következtében

Az év első felében 49 ember vesztette életét lakástűz következtében, héttel több, mint 2021 első hat hónapjában; leggyakrabban idős emberek válnak áldozattá

2022. Július 05. 09:01, kedd | Belföld

Vádat emeltek egy kitalált rablási kísérletet előadó pénzszállító ellen

Hatóság félrevezetésének vétségével vádolja a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség azt a 30 éves férfit, aki tavaly áprilisban egy pénzszállító cég biztonsági őreként a gépkocsihoz visszatérve azt mesélte

2022. Július 05. 08:13, kedd | Belföld

Hárman meghaltak két kamion és egy traktor ütközésekor

Összeütközött két kamion és egy traktor az 53-as főúton Solt közelében hétfő este, a balesetben hárman meghaltak - közölte a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.