Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. December 23. 07:18, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

MNB: leáll a gazdasági növekedés jövőre

MNB: leáll a gazdasági növekedés jövőre

A Magyar Nemzeti Bank ma megjelent inflációs jelentése szerint jövőre az infláció magasabb lehet a korábbi előrejelzéseknél, de 2013 első felében elérhető a 3 százalékos inflációs cél.

Az európai adósságválság mélyülése és az államháztartás egyensúlyának biztosítását célzó kormányzati intézkedések hatására a magyar gazdaság növekedése 2012-ben gyakorlatilag megáll.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői által készített inflációs jelentés szerint az inflációs folyamatokat 2012-ben a elsősorban a kormányzati intézkedések és a költségsokkok befolyásolják. A jegybank alapelőrejelzése szerint a fogyasztói árindex jövőre 5 százalék körül alakulhat, de 2013 első felében elérhető az inflációs cél. Ennek oka, hogy az indirekt adóemelések kifutásával egyre erőteljesebben érvényesül a gyenge kereslet inflációcsökkentő hatása.

A magyar gazdaság növekedési kilátásait a korábbiaknál pesszimistábban ítélik meg a jegybank szakértői. Az inflációs jelentés szerint az európai adósságválság mélyülése és a magyar államháztartás fenntarthatóságának biztosítása együttesen stagnálás közeli gazdasági helyzetet okoz 2012-ben és 2013-ra is csak lassú növekedést valószínűsítenek.

A jegybank a romló növekedési kilátások miatt tartósan laza munkapiaci környezettel számol, nem várható a munkanélküliségi ráta érdemi mérséklődése. A 2012-től a minimálbér-emelés a bérek átmeneti növekedését okozhatja, 2013-ra azonban a bérezés ismét visszafogottan alakulhat.

Az államháztartással kapcsolatban az MNB szakértői úgy vélik: 2012-ben a szabad tartalékok törlésével és a fejezeti zárolásokkal a GDP 2,6 százalékpontjára lesz leszorítható a hiány. Ugyanakkor a jegybank felhívja a figyelmet arra, hogy a fejezeti zárolások törlése csak megfelelő kiadáscsökkentő intézkedések mellett hajtható végre, a tartalékok törlése pedig nem ad lehetőséget a kockázatok kezelésére.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.