Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 25. 09:06, szerda | Helyi
Forrás: ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság

Mit várnak el a környező országok hatóságai a téli autózás kapcsán?

Mit várnak el a környező országok hatóságai a téli autózás kapcsán?

Akinek szándékában él a téli időszakban külföldre utazni,jó, ha tisztában van azzal, mit várnak el a környező országok hatóságai a téli autózás kapcsán.

Szlovákiában összefüggő hótakaró vagy jegesedés esetén kötelező a téli gumi, így indulás előtt érdemes az időjárásról tájékozódni. Ausztriában szigorúbbak a szabályok és a gumik állapotát már a határ közelében ellenőrizhetik a rendőrök. Bár általános kötelezettség téli abroncs tekintetében nincs nyugati szomszédunknál, de hófedte, jeges utakon november 1-je és április 15-e között előírás a hólánc és a téli gumi használata. Szlovéniában is szigorúak az előírások, itt november 15-től március 15-ig kötelező a téli gumi, 5 centiméternél nagyobb hó esetén pedig a hólánc is, amit szintén ellenőrizhetnek a határon.

Németországban a hóval borított jeges utakon általában előírják a téli gumit, de nem kötelező a használata. Ennek ellenére, ha a kerekeken lévő abroncsokat a német rendőrök az aktuális időjárási feltételekhez nem találják megfelelőnek, 30 eurós bírságot is kiszabhatnak. Franciaországban a hegyi utakon és télies időjárási körülmények között előírás a téli abroncsok és a hólánc használata, ezt táblával jelzik az adott útszakasz előtt. A hóláncot a kötelező tartozékok közé sorolják, és a táblával jelzett szakaszokon használata kötelező. A téli gumi témában Svájc nem ismer kompromisszumot. Aki a nem megfelelő gumik miatt akadályozza a közlekedést, magas bírságra számíthat. Ha valaki nyári gumival okoz balesetet a havas, jeges úton, akár őrizetbe is vehetik. A hólánc használatára mindig táblák figyelmeztetnek. Az olaszországi utakon az időjárástól függ, hogy szükséges-e a téli gumi, azonban a sípályákhoz vezető hegyi utakra többnyire előírás annak használata. A hólánc megléte is kötelező lehet, így mindenképpen ajánlott bepakolni a csomagtartóba.

Címkék: rendőrség, téli gumi

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.