Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 05. 14:07, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu

Minél gyorsabban meg akarunk állapodni az IMF-fel

Minél gyorsabban meg akarunk állapodni az IMF-fel

Fellegi Tamás minikormányülésen kapta meg részletes mandátumát a hamarosan induló IMF-tárgyalásra.

Fellegi Tamás reggel összeült Orbán Viktorral, Varga Mihállyal és Martonyi Jánossal, és részletesen megbeszélték az IMF- és EU-tárgyalásokra szóló mandátumát – hangzott el a csütörtök délelőtti kormányszóvivői tájékoztatón. A jogosultsággal hosszasan foglalkozott a szerdai kormányülés – tette hozzá maga Fellegi Tamás, aki a jövő héten Washingtonba utazik.

– A kormány tisztában van a helyzet komolyságával – mondta Fellegi a tájékoztatón, hozzátéve, hogy a kabinet alapértékelése nem változott, a kulcsprobléma az államadósság és a külföldi pénznemnek való kitettség. – A stratégiai irány tehát marad: csökkentjük az államadósságot, ahogy az elmúlt másfél évben, de figyelembe vesszük a forint árfolyamának mozgását, nem dughatjuk a fejünket a homokba.

Fellegi aláhúzta, az ország finanszírozását továbbra is a külső piacokról próbálják megoldani, ennek viszont feltétele, hogy az IMF-fel és az EU-val minél hamarabb tető alá hozzák a megállapodást. Emlékeztetett arra, hogy január 18-án tárgyalja a valutaalap az eddigi megállapodások felülvizsgálatáról szóló jelentést, ennek apropóján pedig remélhető, hogy addigra előrelépés lesz a mi tárgyalásainkban is.

Az van, amit Fellegi mond

– Világossá akarom tenni, hogy azért jött létre a tárca nélküli miniszter pozíciója, hogy kizárólagos tárgyalási jogot gyakoroljon, hogy ne találgatásokból ítélkezzen a sajtó. Még egyszer mondom, gyors megállapodásra törekszünk – egyértelműsítette a miniszter, az árfolyam-ingadozásért a sajtóban megjelent rémhíreket téve felelőssé. Annyit még hozzátett: – Készek vagyunk feltételek nélkül leülni tárgyalni, de ez nem azt jelenti, hogy bármikor bármit elfogadunk. Megítélésünk szerint a jogszabályi háttér rendelkezésre áll, s ezzel kapcsolatban ha bárkinek felvetése van, készek vagyunk erről is tárgyalni, és el is tudjuk fogadni, ha az a kormány eredeti szándékával nem különbözik.

Kérdésre válaszolva ismét kijelentette, tiszteletben tartják a jegybank függetlenségét, és ami törvényt megalkottak az MNB-vel kapcsolatban, az nem is rontja ezt le, írjon erről bármit is a sajtó – jelzésértékűnek nevezte ezzel kapcsolatban, hogy Karvalits Ferenc jegybanki alelnököt is magával viszi a washingtoni IMF-tárgyalásokra.

Emlékeztetett, hogy a költségvetési hiányt 3 százalék alá vitte a kormány, „ez is bizonyítja, hogy bármire készek vagyunk a tárgyalóasztalnál”, valamint az, hogy Brüsszel 15 kritikai javaslatából 14-et be is fogadtak. Arról, hogy szerepvállalása Matolcsy háttérbe szorítását jelenti-e, úgy felelt, napi szinten egyeztetnek, az NGM pedig államtitkári szinten jelen van Fellegi csapatában. Az IMF csomagjáról egyébként úgy vélekedik, hogy az nem azonnali hitelt jelent, ehhez is tartja magát a kormány. – Tárgyalhatok készenléti hitelről, erről is szól a mandátumom – zárta Fellegi Tamás.

Orbán Viktor kormányfő még a héten elküldi válaszlevelét Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek – közölte a kormányszóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján. (MTI)


A kormány kezdeményezi a törvényhozásnál, hogy részesüljenek közkegyelemben azok, akik az LMP december 23-ai, Kossuth téri leláncolós akciójában részt vettek – jelentette be röviden Giró-Szász András.

Jobbat várnak

– Az ország a számára leghasznosabb képzéseket kívánja preferálni – mondta Giró-Szász András a kormányszóvivői tájékoztatón, bevezetve Hoffmann Rózsa közlését a felsőoktatási keretszámokról, amikről a kabinet szerdai ülésén döntöttek.

– A forgatókönyvet néha az asztalnál írják, néha maga az élet, most az utóbbi történt – utalt Hoffmann arra, hogy az eredetileg felsőoktatási témájú tájékoztató végül elsősorban Fellegi Tamás IMF-tárgyalásairól szólt. – Megszületett a 204-es törvényünk a múlt év végén, ami azt szolgálja, hogy az ország versenyképes legyen, hogy ne kerüljünk újra abba a helyzetbe, amibe a megelőző évek politikája vezetett minket – fogalmazott az erőforrástárca oktatásügyi államtitkára.

Bevezetésként azt jelentette be, hogy a felsőoktatásba mindenki bejuthat, aki – a tavalyi 200 helyett – megszerez minimálisan 240 pontot, „a bejutásnál jobb felkészültségi szintet várunk el a leendő hallgatóktól” – húzta alá a kereszténydemokrata államtitkár.

A korábban kiszivárgott számok

A finanszírozás módjáról szólva gyakorlatilag a Magyar Nemzet által is ismertetett információkat ismételte meg: három módon tanulhatnak majd a felsőoktatásban – a legjobbak állami ösztöndíjjal (szám szerint 33 927-en, javarészt műszaki, természettudományos és informatikai területen), 15 550-en pedig részösztöndíjjal, ami a képzési költség felét jelenti. A teljes költségtérítéses képzésekről elmondta, az összegek nem fognak jelentősen eltérni az eddig tapasztalt számoktól. A szakonként bontott költségekről a tárca államtitkára január derekára ígért pontos tájékoztatást.

A kormányt jelentős kritikák érték amiatt, hogy szegények egész rétegei szorulnak ki emiatt a felsőoktatásból, erre viszont Hoffmann Rózsa szintén örömhírrel válaszolt: beindul a Diákhitel 2 program, amihez jelentős kamattámogatást ad majd az állam.

Egy fontos bejelentést hagyott még a végére is: azok, akik a képzésidő másfélszerese alatt nem szereznek diplomát, meg kell téríteniük tanulmányaik teljes költségét, ez viszont csak azokra vonatkozik, akik 2012 szeptemberében lépnek be a felsőoktatásba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.