Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 20. 13:59, hétfő | PR

Minden, amit a hüvelygyulladásról tudni lehet

Minden, amit a hüvelygyulladásról tudni lehet

A hüvelygyulladás egy olyan betegség, amivel élete során majdnem minden nő találkozik, legyen fiatal vagy idősebb. Mivel nem korhoz kötött, így bárhol, bármikor találkozhatunk vele, éppen ezért érdemes figyelni a jelekre.

Fajtái és tünetei

Fajtáit tekintve két részre oszthatjuk a hüvelygyulladást, a gombás, illetve a bakteriális fertőzésre. Ez általában akkor következik be, ha a hüvelyben található jótékony baktériumok egysége megbomlik, ezáltal pedig teret kapnak a fertőzések.

Mivel meglehetősen különböznek egymástól a fenti típusok, ezért fontos már a tünetek észlelésekor, hogy megpróbáljuk elhatárolni egymástól a kettőt, és aszerint kezelni, amilyen probléma fennáll. Ennek eldöntéséhez a leghatékonyabb mód, ha felkeressünk egy a nőgyógyász szakorvost.

Legfőbb tünetei a hüvelygyulladásnak, amik alapján gyanakodhatunk, hogy valami nem stimmel odalent, azok a következők:

● A folyás színe, szaga, mennyisége és állaga jelentősen megváltozik
● Az intim együttlétek fájdalmassá válása is árulkodó jel
● Irritáció léphet fel a hüvelynyílás környékén akár kívül, akár belül, ott kipirul a bőr és meglehetősen érzékeny lesz
● Vizelési panaszok is jelentkezhetnek, amihez égő és viszkető érzés társul

A gombás fertőzés esetén a fenti tünetek mindegyike fennáll, annyival megspékelve, hogy ilyenkor a folyás túrószerű, darabos. Szex útján a partner is megfertőzhető, de férfiaknál a fertőzöttség is általában tünetmentes. Ennek köszönhetően bármikor visszafertőzhetik a párjukat, mintegy jojózva vele. Ezért nagyon fontos, hogy fertőzés esetén mindig, mindkét felet kezelni kell, attól függetlenül, hogy van vagy nincs látható tünete. Ilyenkor, ha lenne kedvünk, akkor mindenképp óvszer használata javasolt.

A bakteriális fertőzésnek nincsenek ennyire szembeötlő tünetei, hiszen csak a folyás színének (szürke), szagának (halszagú) és mennyiségének a változása jelzi a hüvely felborult egyensúlyát. Ez férfiakra nem veszélyes.

A különböző kémiai anyagoktól is alakulhat ki fertőzés, ami általában egy külső területeket érintő kellemetlenség. Okozhatja az ondó, a nem megfelelő tisztálkodás vagy az intim mosakodók. Meglehetősen viszket, de ezen felül más tünet ritkán jelentkezik.

Hatékony kezelés

A megelőzésen túl nagyon fontos, hogy mindig betartsuk a szakorvos által felírt gyógymódot, és minden esetben mindkét fél kezelve legyen, függetlenül attól, hogy vannak-e tünetei vagy sem. Bakteriális fertőzésre általában az antibiotikum a gyógyír, amit a tünetek elmúltával sem szabad abbahagyni addig, míg be nem szedtük az előírt adagot. Gombás fertőzés esetén a krémek, kúpok hoznak lokális enyhülést és kezelést.

Minden esetben fontos, hogy regeneráljuk a hüvelyflórát, és visszaállítsuk a megfelelő savas pH értékét. A szexuális úton való terjedésétől függetlenül ezeket előidézheti stressz, hormonváltozás, káros szenvedélyek és a nem megfelelő higiéniai szokások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.