Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. November 14. 15:28, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Milyen messziről és mekkora sebességtől mér be a Traffibox?

Milyen messziről és mekkora sebességtől mér be a Traffibox?

Pápán három helyen találkozhatunk ilyen automata sebességmérő berendezéssel.

Idén ősztől teljesít szolgálatot Pápán a három berendezés, amelyek mindegyikében nincs egyidőben sebességmérő felszerelve, gyakran csak egy matrica látszik a kémlelő nyíláson. Ám ezt már csak akkor láthatjuk (vagy akkor sem), ha nagyon közel érünk a Traffiboxhoz, és soha nem tudhatjuk, hogy mikor, melyik államáshelyen szerelték fel a valódi műszert. Nem a büntetés tehát a Traffiboxok célja, hanem a gyorshatjástól való elrettentés, ezt pedig a több tízezres csekkek kiküldése nélkül is leggyakrabban elérik.

A dobozok ARH CAM-S1 típusú, lézeralapú sebességmérőket rejtenek. Ez a gyártó elmondása szerint 25 és 600 méter között képes bemérni az elhaladó járművek sebességét, a rendszámfelismerés pedig nappal legfeljebb 150, míg éjjel 100 méterről lehetséges - írja a Hegyalakok.hu.

Ugyanakkor a forgalmazó hozzátette, hogy a rendőrség által alkalmazott általános mérési távolság 50-150 méter közé tehető, azaz a fix kameráknál is hasonló távolságból készülhetnek a fotók. Mivel ezek személyzet nélküli készülékek, a helyszíni bírság kizárható, azaz csak a közigazgatási bírság érkezhet a Trafibox fényképe alapján (ha valóban nincs kezelő személyzet a helyszínen).

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy városban 68, országúton 108, autópályán pedig 148 km/órás valós sebesség alatt hiába észleli a gyorshajtást, a vezető nem kap bírságot, viszont ha megállítják, akkor már 3-5 km/órás túllépésért is megbüntethetik. Természetesen a közigazgatási bírságnál nincs menekvés az objektív felelősség miatt – ekkor már a tulajdonos/üzembentartó kapja a csekket.

Pápán három helyszínen, a Gróf úton, a Somlai úton és a Gyimóti úton helyeztek el traffiboxot.

Címkék: gyorshatjás, traffibox

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.