Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Január 07. 15:52, péntek | PR
Forrás: (x)

Milyen előnyei és hátrányai vannak a távmunkának?

Milyen előnyei és hátrányai vannak a távmunkának?

Napjainkban egyre több cég teszi lehetővé a munkavállalói számára a távmunkát. Cikkünkben az otthoni munkavégzés lehetőségeit részletezzük, továbbá kitérünk annak előnyeire és hátrányaira.

Az otthoni munkavégzés nem működik minden ágazatban

A távmunka, vagyis a home office lényegében távolról végzett munkát jelent. Ez természetesen csak akkor valósulhat meg, hogyha az alkalmazott otthoni körülmények között is képes ellátni azt a munkát, amit a munkahelyén végezne. Sok esetben a cégek úgy szervezik át a személyi állományukat, hogy csak részleges otthoni munkavégzést biztosítanak. Ez azt jelenti, hogy bizonyos napokon meg kell jelenni az irodában, a többi napon pedig végezhető otthonról a munka. Részleges home office esetén mindenképpen olyan cégnél kell elhelyezkedni, amely közel van a lakóhelyhez. Részleges otthonról végezhető állás Pápa, Budapest, Debrecen, Sopron területén és a többi nagyvárosban egyaránt található. Természetesen az otthoni munkavégzés nem működik minden ágazatban. Többnyire csak azokban, amelyek esetében a munka egy számítógép segítségével elvégezhető. Ide tartoznak például az informatikai állások, a pénzügyi ügyintézés, az elemzés, az adatrögzítés, az adminisztráció és a számítógépes kreatív munkák.

Hátrányai is vannak az otthoni munkavégzésnek

A távmunka előnyei közé tartozik a rugalmas időbeosztás, hiszen többnyire nem kötelező munkaidőben dolgozni, csupán az a lényeg, hogy a napi feladatok teljesítve legyenek. Ennek köszönhetően akár hosszabb szüneteket is lehet tartani és az esti nyugalom is használható a feladatok hatékony elvégzésére. Továbbá az előnyök közé tartozik, hogy nem kell munkába járni, amelynek köszönhetően pénz és idő egyaránt spórolható. Az előnyök sora itt még nem ér véget, hiszen az otthoni munkavégzés nyugodt körülményt is biztosít az alkalmazott számára, ugyanis mentes a kollégák okozta zajtól, így hatékonyabb lehet a munkavégzés. Természetesen hátrányai is vannak az otthoni munkavégzésnek. Például a korábban előnyként említett nyugodt körülmény hátrány is lehet egy idő után, hiszen a szociális kapcsolatok hiánya akár elmagányosodáshoz is vezethet. Továbbá a munkahelyi kapcsolatok gyengülése is megfigyelhető a találkozások, a kávészünetek és a közös ebédek hiánya miatt. Ráadásul sok esetben nem adott a nyugodt körülmény, hiszen a gyerekek vagy a szomszédok is elterelhetik a figyelmet a munkáról. Végül pedig a hátrányok közül következzen az egyik legfontosabb, a mozgáshiány kialakulása. Ugyanis a tartós ülőmunka nincs jó hatással a szervezetre. Ráadásul, ha még a munkahelyre se kell elmenni, az azzal járó mozgás is kiesik. Szóval távmunka esetén mindenképpen be kell iktatni a rendszeres testmozgást a mindennapokba. Szintén a hátrányok közé tartozik, sőt talán az egyik legfontosabb, hogy elmosódnak a munka és a magánélet határai. Ugyanis az otthoni munkavégzés során nehéz meghúzni a magánélet és a munka közötti határt, mely egy idő után a magánélet rovására mehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.