Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Április 07. 14:03, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / Magyar Nemzet

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Milliárdokat veszítenek az egyetemek

Az állami egyetemek felét kizárták azokból a százmilliárdos keretösszegű, fejlesztésre fordítható pályázatokból, amelyeket márciusban hirdetett meg az oktatási tárca – tudta meg a Magyar Nemzet.

Az Új Széchenyi-tervben megvalósuló pályázatok feltételeit összefoglaló, a lap birtokába jutott dokumentum szerint a közép-magyarországi régió egyetemeit és főiskoláit – az ország 28 intézményéből 13-at – az EU egyik irányelve miatt diszkriminálják. Semmit nem kapnak az alapkutatásokra megszerezhető tízmilliárd forintból, kimaradnak az infokommunikációs kutatások támogatásából – amelyre 7,6 milliárdot szán a kabinet –, és a tudományos eredmények elismerésére meghirdetett 2,6 milliárdos pályázatból is. Ugyanez a helyzet a szaknyelvi képzési rendszer fejlesztésére elkülönített 3 vagy a speciális infrastruktúra fejlesztésére fordítható 5,7 milliárd forint esetében.

A lapnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő intézményvezetők szerint komoly veszélyeket rejt magában a megkülönböztetés, mert éppen a legnevesebb nagy egyetemek – például BME, ELTE, Semmelweis – maradnak ki a lehetőségekből, miközben tudományos eredményeik alapján egyértelmű, hogy náluk sokkal jobban hasznosulhat a pénz, mint a kisebb, vidéki főiskolákon. A lap forrásai szerint a diszkriminációról nem a kormány tehet, hanem az Európai Unió 2007–2013-as időszakának egyik irányelve, amely szerint minden területi egység az EU-átlag GDP-hez viszonyított saját GDP-je alapján részesül támogatásban. Mint elmondták: a kormány már döntött arról, hogy a régió számára húszmilliárd forintos átcsoportosítást irányoz elő. Ezt a javaslatot tavaly decemberben be is nyújtották az uniónak, de visszajelzés a mai napig nem érkezett. Ami biztos, hogy négymilliárd forintot elkülönítettek a közép-magyarországi régió intézményei számára. Várhatóan azonban 3-4 nagy egyetem között oszlik majd el a pénz, a többiek pedig sajnos ebből is kimaradnak.

Magyar Nemzet / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.