Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Január 10. 14:22, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 166. évfordulóján

Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 166. évfordulóján

Öt helyszínen emlékeznek meg Magyarországon és Szlovákiában Mikszáth Kálmánról születésének 166. évfordulóján, január 16-án.

Az író szobrainál tartanak megemlékezéseket Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Budapesten. A két Nógrád megyei helyszínen iskolások adnak ünnepi műsort, a fővárosi Mikszáth téren nem szerveznek programot, a résztvevők egy szál virágot helyezhetnek el Mikszáth szobránál. Székesfehérváron Bakonyi István és Praznovszky Mihály irodalomtörténészek emlékeznek a 166 éve született íróra a Királykút Emlékházban. Az író szülőhelyén, a szlovákiai Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház udvarán tartanak ünnepséget - tájékoztatta az a salgótarjáni székhelyű Mikszáth Kálmán Társaság csütörtökön az MTI-t.
A megemlékezésekkel, koszorúzásokkal párhuzamosan iskolai programok is zajlanak Nógrád megyében, az író nevét viselő középiskolákban.
Balassagyarmaton a Mikszáth Kálmán Szakközépiskolában a névadó életútját bemutató kiállítást rendeznek, január 18-án pedig a XXIII. Madách-Mikszáth vers- és prózamondó verseny keretében emlékeznek az íróra.
A pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskolában kiállításokat szerveznek Mikszáth életéről, műveiről, megfilmesített műveit kivetítőkön teszik közzé, és Mikszáth-napi tudományos diákköri programokat szerveznek. Az évfordulóhoz kapcsolódva rendezik a Mikszáth Szépprózamondó verseny döntőjét a Teleki László Művelődési Központban.
Mikszáth Kálmán 1847. január 16-án született az akkor még Nógrád megyei Szklabonyán. Jogászként egy balassagyarmati ügyvédi irodában dolgozott, de író akart lenni. Már a Pesti Hírlap újságírója volt, amikor 1881-ben megjelent a Tót atyafiak című novelláskötete, írói hírnevét pedig végleg megalapozta következő műve, A jó palócok. A Beszterce ostroma, a Különös házasság című regények szerzője Budapesten halt meg 1910. május 28-án.

Címkék: Kultúra-irodalom

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: