Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2023. Január 21. 14:26, szombat | PR
Forrás: (x)

Mikor megfelelő a rövidszárú túracipő?

Mikor megfelelő a rövidszárú túracipő?

Amikor túrabakancsokról, túracipőkről beszélünk, legtöbben egy vastag, magasszárú, masszív lábbelire gondolunk. A kínálat részét képezik ugyanakkor lényegesen könnyebb és kisebb túracipők is.

Sokan hajlamosak inkább ezek mellett letenni a voksukat, egyrészt azért, mert általában olcsóbbak, másrészt azért, mert melegben csábítóbbak, mint a robosztus bakancsok. Csakhogy a túracipők nem felelnek meg minden helyzetben.

Nem váltja ki a bakancsot

Jobb, ha már az elején leszögezzük: a túrabakancs nem váltható ki cipővel, nem feltétlenül jelentik egymás alternatíváit. Teljesen más terepen és feltételekkel megfelelő egy túracipő, mint egy komolyabb bakancs. Éppen ezért, amikor választasz, figyelembe kell venned, hogy hová, milyen útvonalon szeretnél kirándulni.

Milyen utakra való a túracipő?

A túracipő akkor jelent jó választást, ha csak rövidebb kiránduláson veszel részt, könnyű terepen. Városi parkokban, bejáratott, gondozott hegyi utakon, kis séta a környéken; tökéletes példák arra, hogy mikor megfelelő választás a túracipő.

A túrabakancshoz képest a cipő könnyebb, szellősebb, ezért szimpatikusabb lehet például melegben, de nem ad olyan stabil támasztást a lábnak, mint a magasszárú bakancs. Mivel a szára rövid, és nem fogja a bokát, egyenetlen, nehéz terepre nem javasolható, mert könnyebben sérülhet a láb egy rossz lépés következtében.

Mindegyik lábbeli lehet jó, ha arra használjuk, amire kitalálták. A magasszárú, masszív túrabakancsokat a nehéz, egyenetlen terepekre, a rövidszárú túracipőket pedig a simább utakon, könnyebb kirándulásokon.

Hogyan válassz túracipőt?

Mindenképpen olyan túracipőt érdemes választani, ami idomul a lábad formájához, ugyanakkor stabil tartást biztosít neki. A túracipő mindenképpen olyan anyagból legyen, ami átereszti a levegőt, hogy a lábad szellőzhessen benne, és az is fontos, hogy könnyű legyen benne lépni, de a lábadat azért védje. Az sem árt, ha ellenáll a nedvességnek, amennyire csak lehet, hiszen a talaj még szép időben is gyakran vizes.

Egy jó túracipőnek mindenki cipősszekrényében lennie kell!

Címkék: cipő, túracipő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 21. 18:00, vasárnap | PR

A kaszinó áttekintő oldalai: Hogyan történik az értékelések hozzárendelése

Fedezze fel a kaszinó-bírálati oldalakon a minősítések kiosztásának bonyolult folyamatát, és nyerjen betekintést értékelési módszereikbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.