Városlista
2020. október 19, hétfő - Nándor

Hírek

2012. Április 20. 07:07, péntek | Belföld
Forrás: OrintPress

Mi lesz, ha megszűnik az analóg TV-adás?

Mi lesz, ha megszűnik az analóg TV-adás?

Az Unió nyomására, úgy tűnik belátható időn belül megszűnik az analóg TV adás, de azt kevesen tudják, hogy ez mennyiben fog minket rosszul érinteni.

A piaci alapú digitális átállás javában zajlik, a digitális kábeltévé szolgáltatások - ideértve az IPTV-t is - előfizetőinek száma 712 ezerre nőtt, ebből az elmúlt 2 évben majd 50 százalékos növekedés történt, műholdas digitális műsorszórás esetében ez a növekmény - a magasabb bázis miatt - 24 százalék. Ez idő alatt a vezetékes analóg kábeltévé folyamatosan csökkent. Az NMHH idei februári gyorsjelentése a nagy szolgáltatók adatait összesítve 1.687.656 digitális és 1.147.978 analóg előfizetést mutatott ki.

És akkor kihúzzák a dugót és TV nélkül maradunk?

A digitális átállás netán azt jelentené, hogy az 1.147.978 analóg előfizető szolgáltatás nélkül marad? Korántsem! A lekapcsolás nem őket érinti, hanem azt a körülbelül 500.000 (ARIOSZ reprezentatív felmérés) többségében a legszegényebb rétegekhez tartozó háztartást, akik szoba- vagy tetőantennával tévéznek. A Mindig TV és Hello Digital nézői nem számítanak ide, mert ezek digitális adások. A digitális átállás tehát azt jelenti, hogy a hagyományos analóg műsorszórás megszűnik, ezzel félmillió háztartást elvágva a tévénézéstől.

Tovább súlyosbítja a problémát, hogy ezek a családok nagyrészt nincsenek tisztában a problémával. Pedig, ha továbbra is akarnak tévézni, fizetős szolgáltatásra kell majd átállniuk, vagy a Mindig TV-re. A Mindig TV ugyan ingyenes, de az átálláshoz antenna kell és egy korszerű tévé, vagy dekóder. A legolcsóbb dekóder nagyjából 10.000 Ft, erre jön még a néhány ezer forintos antenna és annak szerelése.

Miért olyan fontos a digitális átállás?

Ha az EU egyre erőteljesebb sürgetéseit figyelmen kívül is hagyjuk, valamint nem törődünk a tévézés élményével és a digitális szolgáltatások nyújtotta extra lehetőségekkel, akkor is van egy nagyon nyomós ok az átállásra. Az analóg tévézés frekvenciájára a mobil szélessávú szolgáltatásoknak égető szüksége van. Márpedig kijelenthetjük, hogy mind üzleti, mind társadalmi szempontból a mobil internet fejlődése kulcsfontosságú. Hosszasan lehetne sorolni a szakmai, társadalmi és üzleti érveket, melyek a frekvenciasáv mielőbbi felszabadításának igényét támasztják alá, mondja Graur Tamás, az internet.hu távközlési szakértője.

Tévé nézőként vajon érdemes-e várni a digitális átállással?

A digitális tévéműsor amellett, hogy sokkal szebb képet ad, még egy hagyományos tévé készüléken is, számos többletszolgáltatással rendelkezik. Ami az IPTV reklámokból leginkább átjött és ismert, az a megállítható-visszatekerhető adás funkció. Hozzá kell tenni rögtön, hogy közel sem mindegyik digitális TV csomag tudja ezt. Bizonyos digitális TV szolgáltatóknál egyáltalán nincs meg ez a lehetőség, másoknál általában csak havi 1000 Ft körüli felárért rendelhető felvevős beltéri egység. A HD felbontást is tudó egységek kb. 2000 Ft-tal kerülnek többe, igaz, hogy ehhez plusz 8-10 HD csatorna is jár.

A digitális adások vonzerejét növeli, hogy az alapcsomagokban is jelen levő közszolgálati csatornák már sok műsorukat HD-ben adják, a kereskedelmi csatornáknál pedig már 16:9 formátumban mennek, ami nagyban emeli a tévézés élményét. Amit minden digitális tévé szolgáltatás tud az az elektronikus műsorújság, ami egyes szolgáltatóknál már-már a papíros műsor magazinok áttekinthetőségét és részletgazdagságát tudja. Arról nem is beszélve, hogy felvevős beltéri egység esetén bármely műsorszámra 'kattintás' esetén a készülék felveszi az adott műsort, nem kell a programozással bíbelődni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 19. 16:01, hétfő | Belföld

Másfél milliárd forintnyi hamis márkajelzésű ruhaneműt találtak a pénzügyőrök

Másfél milliárd forintnyi hamis márkajelzésű ruhaneműt találtak a pénzügyőrök az M43-as autópályán egy török kamionban - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-t.

2020. Október 19. 11:53, hétfő | Belföld

Kétszer olyan gyorsan nőtt a régió digitális gazdasága a járvány alatt

Majdnem kétszer olyan gyorsan, több mint 14 százalékkal nőtt Kelet-Közép-Európában a digitális gazdaság a pandémia első öt hónapjában, mint az elmúlt két év egészében

2020. Október 19. 10:40, hétfő | Belföld

Ismét lakott területen járt a medve Miskolcon

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya az MTI-vel.

2020. Október 19. 10:31, hétfő | Belföld

Meghalt 31 beteg, 1478-cal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Elhunyt 31 ember, és újabb 1478 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn.