Városlista
2020. december 3, csütörtök - Ferenc

Hírek

2014. Július 02. 09:54, szerda | Belföld
Forrás: Tomanovics Katalin/fotó: mestersegekunnepe.hu

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

A Mesterségek Ünnepe idén 28. alkalommal zajlik le a Budai Várban, öt napon át augusztus 16 és 20 között. Közel 800 mesterember munkájába nyerünk betekintést, ezek közül idén a fémművesekre esik a legnagyobb figyelem.

A Mesterségek Ünnepének célja, hogy bemutassa a mai ember számára kevésbé ismert kézműves hagyományokat. Idén a fémművesség kap kiemelt figyelmet, nem véletlenül, hiszen az egyike a legősibb emberi mesterségeknek. Ennek kapcsán a mesterek bemutatják az ötvös, kovács, bádogos, harangöntő, tűzzománcos, rézműves, késes, fegyverkovács szakmákat.

A mesterségeket, mint minden évben, alkalmunk lesz kipróbálni közel 50 műhely támogatásával. Lesz vasnyújtás, éremütés, a borbélyműhelyben pedig borotvakészítő mesterek pengéivel is dolgozhatnak az érdeklődők.

A díszvendég idén Törökország lesz. Ellátogatnak hozzánk népművészei, akiktől betekintést nyerünk az ősi török technikákba, valamint különleges eljárásokat mutatnak be nekünk. A textíliáikkal, szőnyegeikkel és ékszereikkel egészen biztos elvarázsolják majd a magyar közönséget.

Mint minden évben, a rendezvényen idén is fontos szerepet kap a néptánc és a népzene. A fesztivál vendégei lesznek az ország különböző tájegységeiről érkező, legkiválóbb hagyományőrző együttesek. A fesztiválon a Vendégségben Budapesten- Külhoni magyar fiatalok találkozójának résztvevői is bemutatják műsorukat. Emellett ellátogatnak hozzánk a Summerfest Nemzetközi Fólklórfesztivál fellépői, valamint a Szolnoki Világzenei Fesztivál külföldi zenekara is.

Mesterségek Ünnepe – öt nap hagyományőrzés a Budai Várban

Természetesen a Mesterségek Ünnepén nem maradhatnak el a hagyományőrző gasztronómia finomságok sem, mint például a kürtöskalács, a dödölle és a töki pompos. A húsimádókat pedig ezúttal is várják az ínycsiklandó csülkök, a saslik, a kolbász, illetve a sok ízletes savanyúság. Emellett lehetőségünk lesz arra, hogy a vásárban gazdagon válogassunk az ínycsiklandó sajtok, mézek, lekvárok és egyéb nyalánkságok közül.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által megrendezett Mesterségek Ünnepe további meglepetéseket is tartogat az érdeklődők számára. A hagyományokhoz híven fotókiállítás, szakmai előadások és filmvetítések is színesítik majd a programot.

Ezek érdekelhetnek még

2020. December 02. 18:05, szerda | Belföld

Öt éve volt ilyen nagy migrációs nyomás a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon

2015 óta nem tapasztaltak a keddihez hasonló migrációs nyomást a Csongrád-Csanád megyei határszakaszon - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán az MTI-t.

2020. December 02. 17:05, szerda | Belföld

Felvette a pedofil, ahogy a saját gyerekével erőszakoskodik

Elfogtak egy 35 éves budapesti férfit, aki zaklatta a saját gyerekét és több mint négyszáz olyan felvételt töltött fel az internetre, amely gyermekek szexuális kizsákmányolását ábrázolja

2020. December 02. 15:01, szerda | Belföld

Még lehet jelentkezni a középfokú felvételi központi írásbeli vizsgáira

Péntekig jelentkezhetnek a központi írásbeli felvételire az általános iskolások - közölte az Oktatási Hivatal szerdán. Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával tartják meg január 23-án.

2020. December 02. 14:05, szerda | Belföld

Újításokkal bővült a MÁV mobilalkalmazás

Fontos újításokkal bővült a MÁV mobilalkalmazás - hívta fel a figyelmet a vasúttársaság kedden.