Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Június 14. 20:48, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Mesélő múlt

Mesélő múlt

Ezzel a címmel nyílt időszaki néprajzi kiállítás a Kékfestő Múzeumban.

Pontosabban az a Győry-gyűjtemény költözött át a múzeum pince helyiségébe, melyet eddig a Hollósy Galériában tároltak. Dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntőjében elmondta, a költözés okai között fontos szerepe volt a költségtakarékosságnak, annak, hogy a tárlatot régi helyén méltánytalanul kevesen látták, így a Kékfestő Múzeumba betérő heti 5-600 ember közül a Győry-gyűjteményt is sokan megtekintsék. Végül a polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a költözésben közreműködtek.


Áldozó Tamás köszöni meg Győry Endréné munkáját

A kiállítást Reidmár Linda múzeumvezető nyitotta meg. Beszédében ismertette a gyűjtemény történetét és a kiállítás összetételét.

A Győry gyűjtemény: Történeti, művészeti, néprajzi emlékeink megmentésében mindig is nagy szerepet játszottak azok a mecénások és gyűjtők, akik szinte az egész életüket ennek a szenvedélynek szentelték. A ma már a város tulajdonában lévő gyűjtemény létrejötte Győry Endréné Abonyi Éva nyugalmazott pedagógus, valamint családja több évtizedes munkájának köszönhető.Győry Endréné középiskolás korától kezdve különös érdeklődést tanúsított a múlt emlékei iránt. A pápai Ipari Leányiskola növendékeként kiváló tanárai, Nagy Lászlóné Hatházy Ilona és Kocsisné Pócza Irén néprajzos révén a népi hímzésekkel ismerkedett meg először. A gyűjtőmunkát 1957-ben a vidék kerámia-anyagának felkutatásával kezdték meg, amely mind földrajzilag, mind a tárgyi anyagban egyre bővült. A kerámiákat a textíliák, majd egyéb tárgyi emlékek követték, s ma már a több, mint tízezer darabból álló gyűjtemény a néprajzi tárgyakon kívül, paraszti-polgári viselet együtteseket, gyermekjátékokat és iparművészeti tárgyakat is felölel. Külön értékes egységet képvisel az anyagban Kapossy Lúcián kiváló pápai tanár és helytörténész hagyatéka. Az egyre gyarapodó történeti és néprajzi gyűjteményt országos szakmai körökben is számon tartják.

Címkék: kiállítás

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.