Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 14. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mennyi pénzt vigyünk magunkkal a londoni olimpiára?

Mennyi pénzt vigyünk magunkkal a londoni olimpiára?

London a magyar turisták egyik kedvelt célpontja, különösen igaz ez az olimpia idején. A Londoni Olimpiai és Paralimpiai Játékokra számos magyar szurkoló utazik.

Na de milyen költségekkel kell egy olimpiai út során számolnunk?

Bár a fapados légitársaságokkal alapvetően olcsón juthatunk el a brit fővárosba, az olimpia idején ezek a jegyek is drágábbak, mint máskor. Ugyanez igaz a szállásra is, a játékok alatt az egyébként sem olcsó londoni szobaárak duplájával kell számolni. Ha időben gondolkodtunk, az olimpiai belépőket viszonylag kedvező áron be lehetett szerezni, de akik csak az idén májusi körben vásárolták meg jegyüket már csak a magasabb árúak közül válogathattak.

A repülőjegyen, a szálláson és az olimpiai belépőn túl azonban van még néhány költség, amivel érdemes kalkulálni. A legfontosabb dolog, amit tudni kell, hogy a brit főváros egyike Európa legdrágább városainak. Alapvetően minden drágább, mint itthon, tehát ne a hazai árakat vegyük alapnak. Az útra tehát érdemes félretenni némi költőpénzt.

„Dönthetünk a hagyományos készpénzes valutaváltás mellett, amely hazánkban még mindig a legnépszerűbb opció. Ez azonban, amellett, hogy költséges, nem is a legbiztonságosabb módja pénzünk kezelésének” – mondta Mészáros Tibor, a K&H Bank betéti és befektetési marketing főosztály igazgatója. „Ennél sokkal ésszerűbb opció bankkártyánk használata. Kevesen tudják, hogy a külföldi kártyás fizetésekkel pénzt spórolhatunk, hiszen ilyenkor a bank devizaárfolyamon váltja át az összeget, nem pedig az akár 2-3 százalékkal drágább valutaárfolyamon, mint a készpénzes váltók. Érdemes tehát csak minimális készpénzt magunkhoz venni, ami például lehetővé teszi, hogy a reptérről eljussunk a szállodába, fizetéseink további részét pedig kártyával intézni. Ráadásul a bankkártyával történő vásárlás külföldön is tranzakciódíj mentes.”

Londonban a legtöbb helyen elfogadják a bankkártyákat. Visa, MasterCard és Maestro kártyával szinte bárhol lehet fizetni. Ugyanakkor érdemes a bejáratnál feltüntetett kártyatípusokat megnézni, illetve érdeklődni a kártyahasználat díjmentességéről. „Az olimpia hivatalos partnere a VISA, így ez a kártya a legtöbb olimpiához kapcsolódó szolgáltatás esetén előnyt élvez. Tapasztalhatta ezt az is, aki az olimpiai belépőjét a hivatalos oldalról kártyával akarta megvásárolni, itt ugyanis csakis ilyen típusú kártyával tudott fizetni. Az olimpiai helyszínek közelében lévő ATM-ek pedig szintén csak VISA kártyákat fogadnak majd el” – mondta Mészáros Tibor.

Mielőtt útra kelünk, érdemes utána nézni néhány dolognak, hogy bankkártyánkat biztosan zavartalanul használhassuk utunk során. „Egyrészt érdeklődjünk bankunknál, hogy kártyánk használható-e külföldi fizetéskor. Érdemes egy pillantást vetni a lejárati dátumra is, nehogy emiatt gyűljön meg a bajunk a külföldi fizetésekkel. És ne feledjük azt sem, hogy külföldön a kártyaletiltáshoz Magyarország előhívószámát is tárcsázni kell” – fűzte hozzá. „A bankkártyák előnye még az ezekhez tartozó biztosítás. A dombornyomott K&H lakossági bankkártyákhoz például betegség-, utazási-, baleset- és poggyász-biztosítás is kapcsolódik, utazásonként legfeljebb 30 napos időtartamra. Amennyiben az ügyfél számára ez nem elegendő, vagy családtagot is szeretne a biztosításba bevonni, önálló utasbiztosítással kiegészítheti ezt. Indulás előtt érdemes a kártyánkhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokról, így a biztosításokról is, érdeklődni bankunknál.”

Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy különböző szolgáltatások – szobafoglalás, autóbérlés – igénybevétele esetén akár nagyobb összeget is zárolhatnak a kártyánkon. Ilyen esetekben fontos, hogy legyen elegendő pénz a számlánkon, illetve, hogy felemeljük a kártyahasználati limitet, amennyiben szükséges.

„Bankkártyánk segítségével természetesen Londonban is tudunk készpénzt felvenni, ha szükségünk van rá, mindössze egy ATM-et vagy bankfiókot kell keresnünk. Fontos azonban tudni, hogy az elfogadóbankok minden esetben korlátozzák az idegen bankok által kibocsátott bankkártyák által ATM-ből vagy bankfiókban felvehető készpénz összegét. Így előfordulhat, hogy bár a limit összege és a számlán rendelkezésre álló egyenleg lehetővé teszi ugyan a készpénzfelvételt, az elfogadó bank mégis korlátozza lehetőségeinket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.