Városlista
2020. szeptember 28, hétfő - Vencel

Hírek

2020. Január 07. 20:26, kedd | PR

Mennyi az annyi? - A nagy kazán választás

Mennyi az annyi? - A nagy kazán választás

Ha melegre gondolunk, elsőként jut eszünkbe a gázbojler. Amennyiben pedig költséghatékony vagy környezetbarát megoldásra gondolunk, felkerül a listánkra az elektromos bojler és a hőszivattyú is.

De vajon hogyan érdemes választani közülük?

Otthonunk egyik meghatározó költsége kétségkívül a fűtés és a melegvíz előállítás. Természetes igényünk a meleg otthon, azonban nem mindegy, milyen áron érjük el azt.

Ma már ráadásul fontos szemponttá vált bolygónk megóvása érdekében a környezetbarát megoldások használata. A háztartásunkban egyre több eszközt tudunk lecserélni e szempont mentén, és nem kivétel ez alól már a fűtési rendszer és melegvíz előállításához szükséges kazán sem.

De vajon mi a legkedvezőbb megoldás? Valóban megéri beruházni egy hosszú távon olcsóbbnak ígérkező eszközre?

Először is érdemes megnézni, mit kínál számunkra a hőszivattyú.
A hőszivattyú egy olyan berendezés, ami mind a hűtésről mind a fűtésről képes gondoskodni otthonunkban. Környezetkímélő, ugyanis a levegőből vagy a földből nyert energiából állít elő melegvizet. Fogyasztásunkkal tehát nem terheljük a környezetet a szükségesnél jobban, ugyanis elektromos áram segítségével az alacsonyabb hőmérsékletből von el hőt. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy bekerülési költsége viszonylag magas. És itt jön a kérdés: vajon megéri-e a beruházást akkor is, ha nem csupán ökológiai lábnyomunk csökkentése a cél, hanem pénztárcánknak is kedveznénk.

A válasz egyértelműen igen, legalábbis hosszútávon. Elmondható, hogy a ráfordított költségek viszonylag gyorsan megtérülnek, ugyanis a fenntartási és karbantartási költsége sem magas. Ráadásul, ha sikerül elhatározni magunkat, és ezt a fűtési módszert szeretnénk a jövőben alkalmazni, a telepítéssel is könnyű dolgunk lesz. Telepítése ugyanis gyors, és határozottan könnyen kapcsolható a hagyományos fűtőrendszerekhez.
Mit nyerhetünk még a gyorsaságon és költséghatékonyságon túl? A hőszivattyú működése biztonságos, csendes és tiszta. E szempontok közül különösen fontos kiemelni a biztonságot, hiszen a gáz háztartási felhasználása sokakban biztonsági kérdéseket vetnek fel.

És bár elsősorban otthoni felhasználásról beszéltünk eddig, tudni érdemes, hogy a hőszivattyús rendszer ipari felhasználásra is alkalmas. Természetesen kiépítése itt jóval költségesebb, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a keletkezett havi költségek jelentősen csökkennek majd.

És mi a helyzet a gázzal?

A földgáz használata lakossági felhasználás esetén rendelkezik egy alapdíjjal. Ennek összege éves szinten nem túl magas, ugyanakkor fontos beszélni róla, hiszen állandó költséget jelent számunkra.

A fogyasztásunkon túl ráadásul kalkulálnunk kell egy úgynevezett biztonsági készletezési díjjal is, mely tovább növeli a felmerülő díjakat.

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy a gázbojler telepítése mennyire kedvező árú alternatíva. Egyértelműen rövid távon kedvezőbb árakkal találjuk szemben magunkat, ha gázbojlerben gondolkodunk.

El kell tehát döntenünk, hogy mely szempont milyen súllyal bír esetünkben. Amennyiben már a kialakítási költségen spórolni szeretnénk, egyértelműen a gáz lesz a megoldás, míg hosszabb távon gondolkodva (bár telepítési költsége borsosabb) a magasteljesítményű hőszivattyú a megfelelő választás.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 21. 15:47, hétfő | PR

Elindult az épületenergetika digitalizációját fejlesztő IPOSZ-IVSZ projekt! Okosotthont mindenkinek!

2020. áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2019-00094-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) gondozásában.

2020. Szeptember 21. 11:24, hétfő | PR

Híre már megelőzte: Raktárkoncert, összefogás a hazai könnyűzenéért

A hazai könnyűzenei ipar támogatására indított Raktárkoncert-sorozat felvételei augusztus közepe óta zajlanak. A projektet koordináló Lounge Groupnál hatalmas apparátus dolgozik a produkció sikerességén.

2020. Szeptember 15. 11:30, kedd | PR

Ingyenes képzések várhatóak festéssel foglalkozó vállalkozások részére

2020 áprilisában vette kezdetét a GINOP-5.3.5-18-2018-00027-es kódú pályázat az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és a Szobafestő, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) gondozásában.

2020. Szeptember 10. 12:56, csütörtök | PR

Az Interreg program keretében emlékparkot újít fel a Jánosik és Társai Kft

Nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Jánosik és Társai Kft. nyerte el a sátoraljaújhelyi széphalmi Kazinczy Emlékpark felújítását. A parkot utoljára közel ötven évvel ezelőtt újították fel.