Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. November 12. 14:50, kedd | PR

Melyik helyiségben milyen színű tapéta illik?

Melyik helyiségben milyen színű tapéta illik?

Egy jól megválasztott tapéta nagyon fel tudja dobni otthonunk hangulatát. Ehhez persze kiemelten fontos, hogy színben, mintázatban és anyagban a legmegfelelőbbet válasszuk.

A tapétagyártó cégek designereinek köszönhetően ma már tapéták számtalan variációja áll már rendelkezésre, rendkívül nehéz választani a katalógusok kínálatából. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek többsége végül a „tetszik, nem tetszik” szempont alapján hozza meg – a végleges összképet tekintve gyakran korántsem elégségesnek bizonyuló – döntését.

Hogy ez ne így legyen, segítünk eldönteni: melyik helyiségbe milyen tapéta illik?

Néhány tipp a szín kiválasztása előtt

Amikor lakókörnyezetünket szeretnénk megújítani, nem kell új bútorokban vagy kiegészítőkben gondolkodni, éppen elég a szoba falának újratapétázása. A lakás különböző helyiségeinek kitapétázása előtt sokkal könnyebb a minta kiválasztása, mint a számunkra legmegfelelőbb szín megtalálása. Míg például a diszkrét vagy feltűnő virágok, esetleg csipkemintáka nőkszobájába illenek, addig a klasszikus minták minden korosztály és nem számára divatos felületeket nyújtanak.

Ha lehet, kerüljük a túl erős színeket!

Gyakran előfordul, hogy a markáns sötétbarnához, a bordóhoz vagy éppen a sötétkékhez hasonló színeket megjelenítő tapéták jól mutatnak a bemutatótermek hatalmas tereiben. Ugyanez viszont egy kis lakás esetében nem a legjobb megoldás lesz, ugyanis a sötét falak és a nagyobb méretű mintákkal ellátott darabok még inkább csökkentik térérzetünket az amúgy is kisebb szobákban. Kétségtelenül egyszerű dolog ugyanazzal az egyszínű tapétával kitapétázni az összes helyiséget, de érdemes átnézni a tapétakatalógusokat, mert az alapvető „szabályok” betartásával és egy kis fantáziával az addigiakhoz képest merőben más hangulatot kölcsönözhetünk otthonunkba. Íme, néhány konkrét ötlet, melyik helyiségbe milyen tapéta passzol.

Nappali – egyszínű, színes és mintás tapétákkal

A nappali az a helyiség, ahol a fentieknek némiképp ellentmondva egyszínű tapétával is tudunk – persze, ha megfelelő nagyságú a nappalink – elegáns, mégis izgalmas hatást elérni. Különösen igaz ez az egyetlen szín különböző árnyalatainak variálása esetében. Döntésünket a nappali esetében semmi másnál nem befolyásolhatja jobban, mint bútoraink stílusa, a szoba fekvése és az éppen aktuális lakberendezési trend is. Jelenleg rendkívül népszerű a nappalikban az urban jungle stílus, amit a legtöbb esetben egy valamilyen zöldes árnyalatú, esetleg leveles mintázatú tapétával teremthetünk meg.

Hálószoba? Akkor semleges színt!

A lakberendezők a hálószobába szintén nem javasolják az élénk, markáns, hova tovább rikító színeket felvonultató tapétákat, mert nagyban gátolja a kikapcsolódást, a megnyugtató pihenést és a relaxációt. A legkézenfekvőbb megoldást akkor választjuk, ha az ágytámlát kiemeljük oly módon, hogy fekvőhelyünk mögé egy stílusában és színében is szépen idomuló tapétát rakunk fel. Ezzel kiemeljük a hálószoba egyébként is leghangsúlyosabb bútordarabját: az ágyat.

Előszobába szép dekortapétát válasszunk!

Az előszoba kivétel nélkül otthonunk azon helyisége, ahová mi és vendégeink először belépnek, ez az a helyiség, ahol az első benyomás kialakul a lakás miliőjéről. Az előszobába mindenképpen egy ízlésvilágunknak leginkább megfelelő dekortapétát válasszunk, mert az ilyen darabokkal még egy kicsi, szűkös előszobával is csodákat tudunk tenni.

Tapétától a konyhában se idegenkedjünk!

A konyhával és benne a konyhabútorral ugyanúgy áll a helyzet, mint a hálószoba esetében az ággyal. Megfelelő színű tapétával a háttérben a konyhabútor is sokkal, de sokkal hangsúlyosabb, mint maga a fal. Könnyű belátni, hogy a tapéta döntően az olyan konyhákban mutat jól, ahol a konyhabútor egyszínű és letisztult, nem mintás és nyitott polcain sem akad meg a szemünk a különböző csecsebecséken. A leggyakrabban előforduló fehér vagy bézs konyhabútor mellé szinte bármilyen színű vagy mintájú tapéta választható. Első olvasatra furcsának tűnhet, de a fehér szín külön kiemeli az anyag mintáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.