Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 10. 19:02, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Megyei jogú várossá válik Esztergom és Baja

Megyei jogú várossá válik Esztergom és Baja

Baja és Esztergom megyei jogú várossá nyilvánítását, valamint az egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények finanszírozásának módosítását is tartalmazza

az egyházak hitéleti és közösségi célú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló törvény és más jogszabályok módosítása , amelyről csütörtökön 132 igen szavazattal, 3 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett döntött az Országgyűlés.

Változott a bányászatról, az atomenergiáról, a felnőttképzésről de a közbeszerzésről szóló törvény is.

Baja és Esztergom is az 1950-es megyerendezésnek áldozatul esve vesztette el korábbi közigazgatási státuszát. A két településnek most úgy biztosít megyei jogú városi rangot az elfogadott kormányzati jogszabály, hogy az ezzel járó azon kötelezettségeknek, miszerint a közszolgáltatásokat a megyéjük egész területére biztosítaniuk kell, csak a 2024-es önkormányzati választást követően kell megfelelniük.

Az egyházfinanszírozási törvény kiegészül a vallási közösségek által fenntartott, kiemelten a bevett egyházi felsőoktatási intézményekre vonatkozó részletes szabályozással. Ilyen intézményekben már mintegy 30 ezren tanulnak. A jogszabály új fejezettel egészül ki, amely a vallási közösségek felsőoktatási közfeladatainak ellátására vonatkozó garanciális szabályokat tartalmazza, és megteremti a lehetőséget arra, hogy a bevett egyházi fenntartású felsőoktatási intézmények - a modellváltó intézményekhez hasonlóan - hatéves finanszírozási periódusra térjenek át. Ez lehetőséget teremthet olyan célok megvalósítására, mint a lemorzsolódás csökkentése vagy a regionális megtartóerő.

Mivel változtak a regionális támogatási térképre vonatkozó uniós előírások, így módosításra szorult a társasági és az osztalékadó-törvény is. A legfontosabb változás az új finanszírozási időszakban, hogy Pest megye már önálló régióként szerepel a térképen, így itt a nagyvállalkozások által indított beruházások is támogatást kaphatnak. Lehetővé válik az energiahatékonysági beruházások támogatási intenzitásának növelését is a megyében.

A transzparencia növelése érdekében a jövőben az Alkotmánybíróság minden döntése megjelenik Az Alkotmánybíróság határozatai című hivatalos lapban, emellett a legjelentősebb határozatok továbbra is szerepelnek majd a Magyar Közlönyben is.

Változik a közbeszerzési törvény is egy alkotmánybírósági döntésnek megfelelően, valamint az Ukrajnából a háború elől menekülők gyors megsegítése érdekében.

A törvénycsomag megteremti annak a jogszabályi feltételeit, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá váljon.

Változnak az online szerencsejáték szervezésére vonatkozó szabályok is, figyelemmel az Európai Unió Bíróságának ítéletére, valamint a kiskorúak és sérülékeny csoportok védelmére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére