Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Február 24. 13:34, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megvan a döntés, hogy kik kapnak idén városi kitüntetést

Megvan a döntés, hogy kik kapnak idén városi kitüntetést

A februári képviselő-testületi ülés napirendjei között szerepelt a kitüntető díjak adományozásáról szóló döntés. Az önkormányzat rendelete szerint díszpolgári cím adományozására bármikor tehető írásbeli ajánlás a polgármesternél, a Pápa Városért Érdemérem, valamint a Pápa Város Díszoklevele kitüntetésre az írásbeli ajánlásokat minden év január 31-ig kell benyújtani a polgármesterhez. Ez utóbbiak esetében a január végi határidő jogvesztő hatályú, tehát az ezt követően beérkezett ajánlásokat a következő évi kitüntetési javaslatok között tudja elbírálni a városvezetés.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben a képviselő-testületek és bizottságaik jogkörét a polgármester gyakorolja, így a városi kitüntetettek személyére érkezett javaslatok elbírálása is a városvezető feladata volt. Ugyanakkor az aktuális napirendeket ezúttal is megküldték a képviselőknek, dr. Áldozó Tamás képviselőtársai véleményét figyelembe véve hozta meg döntését az elismerések adományozásáról.

Az idei évben is több javaslat érkezett be a városházára a kitüntetettekre vonatkozóan, mind az érdemérem, mind a díszoklevél vonatkozásában, sőt díszpolgári cím adományozására is érkezett javaslat. Ez utóbbi formai és tartalmi hiányosságok miatt nem felelt meg a rendeletben foglaltaknak, így ez az ajánlás érvénytelennek minősült.

A másik két elismerésre beérkezett ajánlások alapján dr. Áldozó Tamás polgármester arról döntött, hogy 2021-ben Pápa Városért Érdemérem kitüntetésben részesíti az Egyesített Szociális Intézmény dolgozói kollektíváját, valamint dr. Hermann Istvánt, a Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatóját.

Pápa Város Díszoklevele kitüntetést adományoz a városvezető dr. Bagoly Katalin - a Gróf Esterházy Kórház onkológiai osztályának vezető orvosa -, dr. Böröczky Zoltán - fogorvos, a Pápai Református Egyházközség tiszteletbeli gondnoka, a helyi választási bizottság volt elnöke - és Molnár Lajos - helytörténet-kutató, festő-grafikus - részére.

A kitüntetések átadását - a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedések várható fenntartása miatt - valószínűleg idén sem március 15-én tartja meg a képviselő-testület, annak ellenére, hogy a rendelet a díszoklevél és az érdemérem kitüntető címek adományozására a nemzeti ünnepet jelölte meg. Dr. Áldozó Tamás polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, amennyiben március 15-én nem tartható meg a hagyományos városi ünnepség, úgy az elismerések átadását egy későbbi, méltó körülményeket biztosító városi ünnepen adja át a kitüntetetteknek. Erre tavaly már volt példa, hiszen akkor augusztus 20-án, Államalapító Szent István ünnepén köszöntötte a kitüntetetteket. Az idei évben is ez lehet a megoldás, szeretnénk a kitüntetéseket a város nyilvánossága előtt zajló ünnepi alkalmon, méltó módon átadni, s nem egy szűk körben megtartott eseményen - közölte a városvezető.

Fotó: Archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.