Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Május 29. 19:15, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

MEGTÖRTÉNT: 75 évvel ezelőtt ezen a napon zárult be a pápai gettó kapuja

MEGTÖRTÉNT: 75 évvel ezelőtt ezen a napon zárult be a pápai gettó kapuja

Az egykori belvárosi gettó főkapujának helyén jelképesen felépített kerítésnél tartottak megemlékezést szerdán délután, a MEGTÖRTÉNT elnevezésű emlékév programsorozatának részeként.

Az emlékezőknek elsőként Polgárdi Sándor evangélikus esperes olvasott fel egy bibliai igeszakaszt, majd Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alakját idézte meg, aki ezerhatszáz zsidó gyermeket és többszáz felnőttet mentett meg a vészkorszak idején.

Ezt követően Áldozó Tamás polgármester mondta el, hogy az idei emlékévben számos formáját fogalmazták meg a tiszteletadásnak. Ezek egyik állomása az egykori pápai zsidógettó kertésének jelképes felállítása, amely nem szokványos módja az emlékezésnek. - Kissé provokatív. Az a célja, hogy kérdéseket vessen fel. Hogy az erre járók kérdezzék meg, hogy mi ez itt. Hogyan került ide? Miért ilyen csúnya? Ha ezeket a kérdéseket felteszik, akkor ideje van annak is, hogy azokra a válaszokat mindenki szépen sorban megkapja - hangzott el.

A városvezető felidézte, a 18. század közepén telepedtek le Pápán az első zsidó családok, akik megsokasodtak, pápaiak lettek és a többi pápaival együtt lakták be a várost. Együtt dolgoztak, örültek és harcoltak is a városért, a hazáért. - Aztán ennek az időnek vége lett és újra az elkülönülés lett az osztályrészük, újra egy nem csak szimbolikus, hanem valóságos kerítés másik oldalán találták magukat. 75 éve, pont ezen a napon ez az ajtó bezárult - mondta a polgármester.

- Éljék meg az előttünk álló heteket, úgy, ahogy máskor is szokták. Azt fogják látni, hogy gyorsan telnek a hetek. Mindjárt itt a nyár, nemsokára itt van június vége. Azoknak, akiket ide bezártak május 29-én, azoknak ennyi volt hátra az életből. Annyi, amit mi pillanatok alatt meg fogunk élni, amin pillanatokon belül túl leszünk, hiszen június végén megjött a parancs, július elején a gettót kiürítették, a vagonok elindultak és a deportáltak túlnyomó többsége meghalt, meggyilkolták őket Auschwitzban, vagy másik koncentrációs táborban. Ahogy az emlékév szlogenje mondja, MEGTÖRTÉNT. Emlékezzünk a mártírokra!emberéhez szólt - zárta gondolatait a polgármester.

Simon Zsolt történeti kutatásai alapján a következőkben idézték meg a 75 évvel ezelőtti eseményeket a megemlékezésen:

A pápai nagy múltú zsidó közösség tagjai az 1930-as évekig zavartalanul élték életüket. Örültek a születésnek, esküvőket szerveztek, temettek, anyagilag és létszámban egyaránt gyarapodtak. Tartották a kapcsolatot a szomszéddal, a barátokkal, teljesen mindegy volt számukra, hogy ki melyik felekezethez tartozott. Kereskedőik és iparosaik szolgálták az itt élőket, szorgos munkájukkal hozzájárultak a város arculatának kialakításához.
1938-tól aztán az itt élők életében minden megváltozott. Az életbe lépő zsidótörvények fokozatosan szorították ki a zsidó lakosságot a társadalmi életből. A rendeletek sora előtt értetlenül álltak az elbocsájtott tanárok és városi képviselők, kamarából kizárt ügyvédek, segédeiktől megfosztott iparosok és kereskedők.
Az 1944. március 19-ei német megszállás után szinte naponta jelentek meg zsidóellenes intézkedések. Az érintettektől italmérési engedélyeket vettek el; a kávésok, vendéglősök, kocsmárosok, dohányárusítok jogát megszüntették. A bazárárusok, a piacon kereskedők nem árusíthattak a vásárokon. Az egyesületek, egyletek, birtokosok, helyi cégek földjeit, ingóságait állami tulajdonba vették. A rendeletek hatására a jórészt zsidókézen lévő üzemek, cégek részlegesen, vagy véglegesen beszüntették működésüket.
Ahogy a zsidóság elvesztette a gazdaságban betöltött szerepét, a politikai életben is háttérbe szorult. A veszélyesnek ítélt személyek internálását Baky László belügyi államtitkár 1944. március 31-én rendelte el. A rendőrség április elejétől több prominens zsidó személyt gyűjtött be: köztük volt Wittmann Ignácz és Steiner József téglagyárosok, Friebert Lajos, a Bacon-gyár igazgatója, Leibnik Ármin textilgyáros, Kohn Mihály Jenő cementárugyáros vagy Rosinger Lajos, a Frontharcos Főcsoport volt igazgatósági tagja. Egyeseket a nagykanizsai kisegítő toloncházba vagy a budapesti Mosonyi utcai gyűjtőbe, másokat a sárvári toloncházba szállították.

A legfontosabb kormányrendelet 1944. április 5-én lépett érvénybe, mely minden 6 évnél idősebb zsidó személyt sárgacsillag viselésére kötelezett. A Dávid–csillag viselése a társadalomból való kitaszítást jelképezte. Akkor még senki nem gondolta, hogy a törvény életbe lépése után két hónappal, július 5-én tömött vagonok indulnak Auschwitzba.

A pápai gettót 1944. május 24-én kezdték építeni. A hatóság részéről gettóparancsnoknak dr. Lotz Pál rendőrfogalmazót nevezték ki. A munkálatokra 48 óra határidőt szabtak meg, ám a gettó csak 5 nap alatt készült el. A Kossuth utcánál a Rákóczi-, Eötvös és Petőfi utcákat, a Szent László utcát a Közlénél, a Korvin utcát a Kuruc utcai torkolatánál, a Bástya utcát a Kistéri és a Városmajor előtti két végénél, az Irhás utcát Bástya utcai bejáratánál, a Vajda és Salétrom utcákat Korona utcai kijáratuknál a zsidók által megépített, két méter magas fapalánkkal vették körül. A gettó határán lévő házakban a kapualjakat és bejárati ajtókat, ablakokat is be kellett deszkázni.
A gettónak két bejárata volt. A Rákóczi és Kossuth utca torkolatánál – az utca tengelyének közepén – a ketté nyitható főkapun keresztül zajlott a teherforgalom. Itt történt a tömeges be- és kiléptetés is. A Kis téren csak a személyforgalomra volt lehetőség.
A gettót 1944. május 31-én zárták le, és 1944. július 2-ig állt fenn. A lezárás előtt kb. 150 keresztény családot költöztettek ki a területről, nekik a gettóba költözők lakásait utalták ki.
A hivatalos ügyek intézésére és a költöztetésre 8 nap állt rendelkezésre. Az átköltözés költségeit a zsidók viselték, de a magukkal vihető vagyontárgyak nem estek korlátozás alá.

A gettóba minden 6 éven aluli zsidónak született gyermeknek, továbbá a 6 éven felüli sárgacsillag viselésére kötelezett személynek be kellett vonulni. Kivételt egy ideig a külön engedéllyel rendelkezők képeztek, ők a mentességet élvezők vagy az egyes foglalkozási ágak gyakorlói voltak.
A megaláztatás elől menekülve ekkor lett öngyilkos a református vallású dr. Körös Endre nyugalmazott igazgató és felesége, Zalay Paula, Koréin György izraelita egyetemi joghallgató, dr. Glück Sándor nőgyógyász és felesége, Heumann Rózsa.

A kényszerlakhelyül kijelölt területre koncentráltan gyűjtötték össze a zsidó felekezetű vagy származású embereket. A fogvatartottakról pontos nyilvántartás nem készült. A rendőrségi közlemény szerint ez idő alatt kb. 2500 pápai és 500–600 vidéki zsidó volt elhelyezve. A gettó szabályait más városokból vett minták alapján egy értekezleten állították össze. A meghozott intézkedéseket a gettópalánkra ragasztották ki, a hirdetményeket sürgősséggel egy „kisbíró” is kidobolta. A gettólakók kifogásolható higiénés állapotok között éltek. A kis alapterületű lakásokban szobánként 3–4 családot zsúfoltak össze.

A gettó kiürítését 1944. június 30-án hajnali 5 órára rendelték el, a parancs július 3-án este 8-ig volt érvényben. A gettó lakóit ötös sorokban az üzemen kívül helyezett műtrágyagyár csarnokába terelték.
A műtrágyagyárba zárt zsidók bevagonírozását 1944. július 5–én szerda hajnalban kezdték meg. Az áldozatokat két szerelvénnyel a Budapest–Hatvan–Kassa útvonalon szállították el, július 9-én értek Auschwitzba. Az osztályozást követően a 3000 deportált 80 százalékát azonnal a gázkamrákba küldték.
A gettó az SS gazdasági hivatalának utasítására még hónapokig zárva maradt, a feloldását 1944. november elején rendelték el.

Címkék: gettó, holokauszt, zsidó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.