Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 25. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megtalálták a vérengzés áldozatait

Megtalálták a vérengzés áldozatait

Bronzkori vérengzés áldozatait találták meg Törökországban, Anatólia délkeleti részén, Şanlıurfa város közelében.

A leletről az International Journal of Osteoarchaeology című folyóiratban jelent meg tanulmány. A Titriş Höyük-i lelőhely Krisztus előtt 2900 és 2100 között volt lakott. A kezdetben szerény, földműves közösség által lakott település igen gyorsan fejlődött, és hamarosan kiterjedt, erődített urbánus központtá vált – olvasható a Past Horizons régészeti hírportálon.

A lelőhely feltárását a Kaliforniai Egyetem, San Diego, valamint a szintén amerikai Akroni Egyetem régészei török archeológusokkal közösen végzik. Az egyik ház padlózata alatt bukkant Ömür Dilek Erdal török régész tizenhárom férfi, három asszony, valamint három serdülő összekaszabolt földi maradványaira; koponyájukat gondosan az áldozatok testére helyezték egykoron. A temetkezés a Krisztus előtt 2200–2100-ból származik, abból az időszakból, amikor a települést elhagyták lakosai.

A csontok vizsgálata kimutatta, hogy a 13 férfi közül 11 szerzett egy vagy több koponyasérülést. A nők közül csupán egy szenvedett fejtraumát, míg a serdülőknél semmi sem utal koponyasérülésre. A sérülések a halál előtt keletkeztek, nincs jele a csont gyógyulásának, egy részüket tompa eszközzel, nagy valószínűséggel harci szekercével okozták, más részük viszont szúrt seb. A halált okozott fegyverek alapján Ömür Dilek Erdal sokkal valószínűbbnek véli, hogy az erődített települést bevevő idegenek gyilkolhatták le az áldozatokat, mintsem hogy a városlakók között kitört békétlenség okozta vesztüket.

Erdal rámutatott: a régészeti leletek tanúsága szerint feltűnően megszaporodik a halál előtt sebesülést szerzők száma olyan időszakokban, amikor élesedik a források birtoklásáért folytatott harc. „Ökológiai és kulturális változások, a népesség növekedése, birodalmak hanyatlása vezet az erőszak fokozódásához” – magyarázta a szakember.

A törökországi egyéb régészeti helyszínekről származó csontleletek arról tanúskodnak, hogy az új kőkorszak és a korai bronzkor határán a térségen erőszakhullám sepert végig. „Az Akkád Birodalom összeroppanása, a kereskedelmen alapuló gazdaság összeomlása válthatta ki az erőszakhullámot, amelynek lehetséges áldozatai lehettek Titriş Höyük-i lelőhely halottai” – fogalmazott Ömür Dilek Erdal.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.