Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 13. 07:27, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megszűnik az extrém hideg

Megszűnik az extrém hideg

Az extrém hideg idő fokozatosan megszűnik, de még mindig hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa vasárnap az MTI-vel.

Csonka Tamás azt mondta: az elmúlt időszakban mind a minimum-, mind a maximumértékek jócskán elmaradtak a februári átlagtól. A következő napokban csak némileg enyhül a hőmérséklet, így továbbra is hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál. Kifejtette: hétfő hajnalban az ország nagy részén mínusz 8, mínusz 15 Celsius-fok valószínű, de az ország északkeleti területein mínusz 15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Napközben mínusz 6 és 0 fok körül alakul a hőmérséklet.

A hét folyamán fokozatosan enyhül az idő. Az éjszakai fagyok is enyhébbek lesznek. A mínusz 20 fok körüli értékek helyett mínusz 9, mínusz 3 fok körüli hőmérséklet valószínű.

Hétfő késő estig elsősorban az ország déli felében több helyen lehet számítani havazásra. Nagyjából 8, a déli határvidék közelében több mint 10 centiméter friss hó is eshet – mondta a meteorológus. Ezt követően szerdán lehet ismét havazásra számítani, ami a Dunántúlra jelentős enyhülést hoz. Ekkor helyenként már akár plusz 2 fokot is mérhetnek.

Emellett szerdától több helyen megerősödik majd a szél, amely csütörtökön viharossá is fokozódhat. A Dunántúlon akár az óránkénti 80 kilométeres erősséget meghaladó széllökések is előfordulhatnak – hangsúlyozta Csonka Tamás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjának információi szerint jelenleg három megyében, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van érvényben elsőfokú – citromsárga – figyelmeztetés, vagyis ezeken a helyeken mínusz 15 Celsius-fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Hétfőre ugyanerre a három megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, szintén az extrém hideg miatt.

A Tisza és a Duna jeges árvíz elleni védelmét összesen 13 jégtörőhajó biztosítja a kiszolgáló hajókkal együtt – derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményéből. A szöveg szerint a Duna változatlanul erősen zajlik, csak a bősi tározótér felett van összefüggő álló jég, mintegy 17 kilométer hosszban. A budapesti szakaszon partközelben található még nyílt víz, de a folyó 80 százalékán közel teljes a jégborítás, ami folyamatosan vonul le. A Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal áll a jég, vastagsága általában 10-25 centiméter közötti, de helyenként eléri a 35 centimétert is. A közlemény kitér rá, hogy a Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága kismértékben tovább nőtt (15-30 centiméter).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.