Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. Október 05. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Megpróbálták feltörni az amerikai elnökjelöltségre pályázók levelezését

Megpróbálták feltörni az amerikai elnökjelöltségre pályázók levelezését

Az iráni kormányzathoz köthető csoport próbálta meg feltörni a 2020-as amerikai választásokon az elnökjelöltségre pályázók levelezését - hozta nyilvánosságra egyik blogbejegyzésében a Microsoft pénteken.

Az informatikai óriáscég szerint az idén augusztusban és szeptemberben a Phosphorus csoport több mint 2700 alkalommal kísérelte meg feltörni az elnökjelöltségre pályázó politikusok és kampányaik levelezését. De hackertámadás érte kormányzati tisztségviselők és újságírók elektronikus levelezését is.

A hackertámadások négy alkalommal sikeresek voltak, de olyan email-fiókokat, amelyek elnökválasztási kampánycsapatokhoz vagy kormányzati tisztségviselőkhöz tartoztak volna, nem sikerült feltörni.

A Microsoft értesítette a hackertámadások áldozatait, de az érintettek neveit nem hozta nyilvánosságra. A vállalat - a blogbejegyzésen kívül - további részleteket sem kívánt nyilvánosságra hozni.

A Phosphorus megpróbálta megváltoztatni az egyes e-mailek jelszavait, vagy a felhasználók telefonszámait megszerezve próbálta meg érvényesíttetni az új jelszót és így behatolni a levélfiókokba is.

Tom Burt, a Microsoft felhasználói biztonságért felelős alelnöke - aki a blogbejegyzést közzétette - úgy vélekedett, hogy a hackertámadások nem voltak "technikailag kifinomultak". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hackerek a célba vett személyekről meglepően sok és részletes információval rendelkeztek, ami arra utal, hogy hosszasan előkészíthették a számítógépes támadásokat.

Nem ez az első alkalom egyébként, hogy a Microsoftnak meggyűlt a baja a Phosphorus-csoporttal. Az idén márciusban például 99 olyan internetes oldalt távolított el, amelyet a Phosphorus hozott létre ésé arra használt, hogy kibertámadásokat indítson amerikai kormányzati hivatalok, üzletemberek, vagy "egyszerű" felhasználók ellen.

A nagy amerikai számítógépes cégek már hónapok óta figyelmeztetnek az Irán felől érkező számítógépes fenyegetés erősödésére. Májusban például a Facebook és a Twitter jelentette be, hogy iráni propaganda-profilokat távolított el. Ezek a profilok republikánus politikusok nevében jelentkeztek be és Irán-barát politikai üzeneteket közvetítettek a közösségi médiában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.