Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Augusztus 25. 19:12, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megnyílt a kortárs kínai festőművészek pápai kiállítása

Megnyílt a kortárs kínai festőművészek pápai kiállítása

Az Új Tengeri Selyemút - Magyarország neves kínai festőművészek szemével című tárlatot a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 70. évfordulója alkalmából állították össze, az Esterházy-kastélyban.

Az elmúlt hetekben 24 kínai kortárs festőművész járta be Magyarország és Pápa városának nevezetességeit, hogy saját látásmódjuk szerint fessék meg a tájakat, épületeket, utcákat és tereket. Az alkotásokból az Esterházy-kastélyban rendeztek be kiállítást, amely október 31-ig megtekinthető. A kiállítás megnyitására ünnepélyes keretek között került sor pénteken délelőtt, a kastély udvarán.

A megjelenteket elsőként dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. A városvezető kiemelten köszöntötte Duan Jielongot, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövetét, Kövér Lászlót, az Országház elnökét, Frank Liut, a Pápai Húst is birtokló Chi Fu Group alapítóját és elnökét, valamint dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt. A polgármester azt mondta, a Chi Fu a város komoly partnere, a társaság nemcsak munkahelyeket biztosít a pápaiaknak, de a magyar-kínai kulturális kapcsolatok megerősítésén is dolgozik.

Kövér László házelnök a kiállításmegnyitón úgy fogalmazott, hogy nem a mesterséges intelligencia térhódítása aggasztó a mai korban, hanem hogy ezzel párhuzamosan az emberi intelligencia csökken. Hozzátette, a kínai nép szerencsés, hiszen ahogy a tárlat is bizonyítja, a kiállító művészek a lélek által tükrözik a valóságot.

Felidézte, 2011-ben Pekingben 33 kortárs magyar művész állította ki munkáit, 2012-ben pedig 125 kínai alkotó 120 művét mutatták be Budapesten, a tárlat pedig Európa legnagyobb kortárs kínai kiállítása volt. 2014-ben és 2015-ben több mint félmillió kínai látogató nézte meg a 19. és 20. század fordulóján élt leghíresebb magyar festők munkáit. – A nagy földrajzi távolság és az eltérő történelmi múlt ellenére egyre erősödik a két nép közti kapcsolat. A kínai és a magyar rokon lelkek, ami például tetten érhető abban is, hogy Petőfi Sándor költészetét ismerik és szeretik a kínaiak – mondta az Országház elnöke hozzátéve, az egy övezet egy út elnevezésű kínai kezdeményezés és a keleti nyitás révén egyre több területen és egyre sikeresebben működik együtt a két nemzet.

Duan Jielong kínai nagykövet is a két nemzet barátságát hangsúlyozta. Mint mondta, tárlat egy új, élénk színfolt a két nemzet kapcsolatában, a kiállítás a kínaiak magyar nép iránti tiszteletét és szeretetét tükrözi. A nagykövet hozzátette, hivatalosan ugyan első ízben jár Pápán, de „álruhában” már ellátogatott városunkba és nagy benyomást tett rá Pápa történelmi múltja.

Frank Liu elmondta, az általa irányított cégcsoport célja, hogy támogassa Magyarország és Kína kapcsolatát, nemcsak gazdasági, de kulturális téren is.
A megnyitón végül a kínai művészek képviseletében négy festőművész szólt a közönséghez.

A kiállítás október 31-ig látogatható az Esterházy-kastélyban. Érdemes többször is ellátogatni a termekbe, hiszen számos alkotás született a két itt töltött hét alatt, ezért a képeket cserélni fogják a szervezők.

Itt még készült az alkotás:

Ma már a kiállítótérben látható a festmény, a Kossuth utcáról:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.