Városlista
2022. augusztus 16, kedd - Ábrahám

Hírek

2014. Július 30. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdte működését a bankszanálási alap

Megkezdte működését a bankszanálási alap

Megtartotta alakuló ülését a Szanálási Alap igazgatótanácsa, miután hatályba lépett az Országgyűlés által július 4-én elfogadott, úgynevezett bankszanálási törvény - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden.

A hitelintézetek és befektetési vállalkozások által feltöltendő pénzalap célja, hogy az adófizetők helyett a szektor szereplői önmaguk finanszírozzák a bajba jutott intézmények helyzetének rendezését.
A Szanálási Alap irányító testületének egy tagját a nemzetgazdasági miniszter, két tagját a Magyar Nemzeti Bank elnöke jelölte ki, míg a negyedik tag az Országos Betétbiztosítási Alap mindenkori ügyvezető igazgatója.

A törvény értelmében a Magyarországon székhellyel rendelkező hitelintézeteknek és befektetési vállalkozásnak kötelező csatlakozniuk az alaphoz. Az érintett pénzügyi intézményeknek augusztus 21-ig kell beküldeniük csatlakozási nyilatkozataikat az alaphoz. A csatlakozási díj a tagok jegyzett tőkéjének a 0,05 százaléka, amit két részletben kell megfizetniük: szeptember 4-ig a jegyzett tőkéjük 0,01, majd október 20-ig a 0,04 százalékának megfelelő összeget kell átutalniuk az alap számlájára.

Az uniós elvek szerint megalkotott törvény 2014. július 21-én lépett hatályba. A Szanálási Alap hozzájárul a pénzügyi közvetítői rendszer biztonságos, megbízható működéséhez, a stabilitás fokozásához. A törvény egyik alapelve, hogy a nehéz helyzetbe került intézményekben a kritikus funkciók mindig fenntarthatóak maradjanak, így a szanálás a fizetésképtelenségi eljárással szemben előnyös alternatíva legyen. A másik alapelv szerint a kisbetéteseket nem érheti veszteség: a százezer euró alatti betéteket a betétbiztosítási keretrendszer továbbra is védi.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 16. 07:59, kedd | Belföld

A biztonságos weboldalak legfőbb ismérvei

2022. Augusztus 16. 07:00, kedd | Belföld

Molotov-koktélokat dobott két fiatal egy véméndi házra

Emberölési kísérlet miatt letartóztattak két fiatal férfit hétfőn, mert a gyanú szerint Molotov-koktélokat dobtak egy véméndi házba az ott alvó emberek közé szombaton éjjel - közölte a Pécsi Törvényszék az MTI-vel.

2022. Augusztus 16. 05:00, kedd | Belföld

A héten 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

A megszaporodott szúnyogok miatt a héten várhatóan 248 településen és kilenc budapesti kerületben, 51 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

2022. Augusztus 15. 18:09, hétfő | Belföld

Visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon

Keddtől visszaáll az eredeti menetrend a szobi vonalon - közölte a MÁV Zrt. hétfőn az MTI-vel.