Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Július 29. 10:07, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a népszavazást az államfő leváltásáról Romániában

Megkezdődött a népszavazást az államfő leváltásáról Romániában

Megkezdődött a népszavazás Romániában Traian Basescu elnök leváltásáról vasárnap reggel.

Basescut a parlament függesztette fel tisztségéből, arra hivatkozva, hogy súlyosan megsértette az alkotmányt. A román törvények értelmében a felfüggesztést követően népszavazást kell tartani az államfő leváltásáról, így a választók dönthetik el, hogy Basescu hivatalában maradhat-e vagy sem. A választóknak arra a kérdésre kell válaszolniuk igennel vagy nemmel, hogy egyetértenek-e Basescu leváltásával.
Vasárnap 18 548 szavazókörzetben lehet szavazni, ami 1068-cal több az öt évvel ezelőtti számhoz képest. A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 7 óra és 23 óra között lesznek nyitva. Ioan Rus belügyminiszter közlése szerint 18 millió 292 ezer 514 állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ami azt jelenti, hogy a népszavazás csak akkor lesz érvényes, ha 9 millió 146 ezer 258 választó járul az urnák elé.
Az államfő népszerűsége látványosan csökkent 2010 óta, s referendumon - a felmérések szerint - nem lesz kérdéses, hogy többségben lesznek a leváltására leadott szavazatok. A referendum igazi tétje és egyben "ismeretlenje" az, hogy érvényes lesz-e a népszavazás vagy sem. Ha érvénytelen lesz a népszavazás, Basescu hivatalában marad.
Basescu leváltását nyíltan támogatja a Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Liberális Párt és a Konzervatív Párt alkotta Szociál-liberális Szövetség. A kisebb pártok, így a Románia Haladásáért Országos Szövetség és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója nem foglalt állást egyértelműen a kérdésben, bár a felfüggesztéskor leadott szavazatokból feltételezni lehet, hogy képviselőik és szenátoraik nagy része megszavazta Basescu felfüggesztését.
A romániai magyar politikai pártok álláspontjai különböznek egymástól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség arra buzdítja választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:21, szerda | Külföld

Merénylet: Életveszélyes állapotban szállították kórházba a megsebesített szlovák kormányfőt

Életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba Robert Fico szlovák miniszterelnököt, akit szerdán Nyitrabányán (Handlova) a kormány kihelyezett ülése után lőttek meg

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.