Városlista
2023. május 29, hétfő - Magdolna

Hírek

2018. Augusztus 01. 08:39, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megkezdődött a MiG-21 emlékmű építése

Megkezdődött a MiG-21 emlékmű építése

A pápai katonai repülésnek kíván emléket állítani az az emlékmű, melynek építése a mai napon megkezdődött a Celli út és az elkerülő út találkozásánál lévő körforgalomban.

Molnár Istvántól, a Városfejlesztési Osztály vezetőjétől megtudtuk, elsőként az alap elkészítését végzik. 25 tonna betont fognak elhelyezni a föld alá, melyre a beton kötési idejét kivárva, nagyjából egy hónap múlva húzzák fel a vasbeton felépítményt. Amikor ez a betonszerkezet is megkötött, akkor helyezik el az előkészített MiG-21-est a talapzatra, melynek orra a repülőtér felé fog nézni. Molnár István hozzátette, éjszaka különönösen látványos lesz az emlékmű, hiszen működni fognak a repülőgép fényei, ki lesz világítva a pilótafülke, továbbá a körforgalom közepéből az egész szerkezetet megvilágítják. Az emlékmű október végére fog elkészülni.

Áldozó Tamás polgármester a helyszínen elmondta, korábbi időpontra tervezték a munkálatok megkezdését, de számos feladatot kellett elvégezni ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ezért némi csúszással indulhat meg a munka. Elsőként területet kellett biztosítani, utána a tervezés munkafolyamata zajlott, mellyel párhuzamosan a honvédség előkészítette a repülőgépet, mely szintén hosszadalmas folyamat volt, de a gép már Pápán van és végre a talapzat elkészítése is megkezdődött - fogalmazott a polgármester hozzátéve, az emlékmű tervezési és kivitelezésének költségeit az önkormányzat finanszírozza, melyek együttesen meghaladják a 30 millió forintot. - Örülünk annak, hogy jól együtt tudunk működni a Magyar Honvédséggel és felzárkózunk azon települések sorába, amelyek határában hasonló emlékmű jelzi a katonai repülés múltját, vagy jelenét. Magyarországon Szolnok és Kecskemét után ez lesz a harmadik ilyen emlékmű, mely egyértelmű üzenet a pápaiak és az idegenek számára is, hogy ennek a városnak biztosan van köze a katonai repüléshez, amelyre büszkék vagyunk - mondta a városvezető.

Az építkezés idején teljes útlezárásra nem kell számítani, de a különböző munkafolyamatok során zavarhatják a közlekedést az építők, ezért arra kérik az autósokat, hogy különösen figyelmesen közlekedjenek.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:55, hétfő | Helyi

4 óra alatt 9 ittas sofőr Pápán

A Pápai Rendőrkapitányság tegnap délelőtti közlekedési akciója során 4 óra alatt 9 ittas járművezetőt szűrtek ki az egyenruhások a forgalomból.

2023. Május 28. 12:17, vasárnap | Helyi

Eldőlt: Ezüstérmes a Perutz!

Sümegen győzött 4:2 arányban a Pápa, amely így a Veszprém vármegyei első osztály második helyén végzett.

2023. Május 28. 11:22, vasárnap | Helyi

Egy napra ma minden gyermek tűzoltó lehet

Gyermeknap alkalmából kedveskedtek a családoknak a lánglovagok, akik május 28-án betekintést engedtek a laktanya életébe.

2023. Május 27. 21:38, szombat | Helyi

A háborúellenes Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékezete