Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 05. 14:07, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Megkerülte a Földet a világ legnagyobb napelemes hajója

Megkerülte a Földet a világ legnagyobb napelemes hajója

Első ízben kerülte meg a Földet napenergia-meghajtású hajó, a Turanor PlanetSolar, amely 19 hónap után, péntek délután érkezett vissza kiindulási helyére, Monacóba, ötfős svájci-német-francia legénységgel a fedélzetén.

A kizárólag napenergiával működő katamarán 2010. szeptember 27-én indult el a Monte Carló-i kikötőből világ körüli útjára, amellyel a megújítható energiaforrásokra akarta felhívni a figyelmet kiagyalója és tulajdonosa, Raphael Domjan 40 éves svájci „ökokalandor”.

Az 585 napos út során a hajó bejárta a világtengereket és 60 ezer kilométert tett meg. A lehető legközelebb haladt az Egyenlítőhöz, emellett szükségszerűen mindig a legtöbb napfényt ígérő útirányt választotta. A napelemek 28 ezer fotovoltaikus cellája kifogástalanul működött mindvégig az úton.

A 31 méter hosszú és 15 méter széles, 95 tonnás katamarán a világ legnagyobb napelemes hajója; fedélzetén 537 négyzetméternyi napkollektort helyeztek el, melyek napfényes időben óránként 500-600 kilowatt áramot képesek előállítani, egy „teli tank” 300 kilométernyi út megtételére elegendő. A hajó akár 18,5 kilométeres csúcssebességre is képes, de átlagosan csak 9 kilométeres sebességgel halad.

A németországi Kiel egyik hajógyárában 12,5 millió euróért megépített PlanetSolar nagyjából egy vitorlás sebességével képes haladni 120 kilowattos motorjával, és negyven utast szállíthat.

Monacóba visszaérkezve Domjan kijelentette: reméli, hogy sikeres világ körüli útja nyomán a tudósok és a mérnökök egyre jobb megoldásokkal állnak elő a környezet megmentése céljából.

Útja során a katamarán már korábban felállított két világrekordot: a leggyorsabb napelemes hajóként szelte át az Atlanti-óceánt és 15 tengeri mérfölddel a leghosszabb távolságot tette meg a napenergiával működő tengeri járgányok közül.

Immo Ströher befektető azt tervezi, hogy a világ körüli út révén híressé vált, különleges napelemes hajót a jövőben turistáknak adja bérbe a Földközi-tengeren. Négyfős legénység mellett 12 utasnak jut kényelmes férőhely a világot megjárt katamaránon.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére