Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 24. 06:42, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Megfejtették a királylepke titkát

Megfejtették a királylepke titkát

Amerikai kutatók a lepkék közül elsőként írták le a pompás királylepke (Danaus plexippus) genetikai állományát – idézte a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A királylepke védett állat, de tenyésztik is, és főként esküvőkre adnak el belőlük, ahol tömegesen engedik őket szabadon, hogy az élénk narancs alapon feketével erezett szárnyú pillangókkal színpompássá tegyék a rendezvényt.

A pompás királylepke genetikai állománya egyúttal a hosszú távon vándorló állatok közül is az első leírt genom. Becslések szerint minden ősszel, illetve tavasszal körülbelül kétszázmillió lepke indul 3500–5000 kilométeres útra Észak-Amerika és Mexikó között. A Danaida-lepkének is nevezett pillangó vándorlásának különlegessége, hogy életciklusa mindössze néhány hónap, ezért másik generáció tér vissza ugyanazon az útvonalon, mint amelyik elindult.

„Ezzel a genomszekvenciával a kezünkben kifogyhatatlan lehetőségeink vannak arra, hogy megértsük a hosszú távú migráció genetikai és molekuláris alapját” – nyilatkozta Steven Reppert, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának kutatója, akinek tanulmánya a Cell című szakfolyóiratban szerdán jelent meg. A kutatók ezért főként a látásért, tájékozódási képességért és életritmusért felelős gének elemzésére összpontosítanak.

Címkék: kutatók

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.