Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 16. 09:07, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Megerősítette a befektetési ajánlású magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely január óta negatív, de a "BBB" minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch négy éve javította a jelenlegi "BBB"-re a magyar államadósság besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról.

A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai erőteljesek a "BBB" sávban nyilvántartott többi szuverén adós mutatóival összehasonlítva, a növekedés hajtóerejét a beruházások adják és stabil a működőtőke-beáramlás.

A cég véleménye szerint a negatív kilátás a szakpolitikai környezetben észlelhető kockázatokat tükrözi. Az egyes szektorok kiugró nyereségeire kivetett adók komplikálják az üzleti környezetet, a kamattámogatások pedig hátráltatják a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését - fogalmaz elemzésében a Fitch Ratings.

A hitelminősítő kiemeli ugyanakkor, hogy a jelentős külső kiigazítás nyomán kedvezőnek tűnik a finanszírozási környezet, visszatérőben van a makrogazdasági stabilitás, és zökkenőmentesen halad a monetáris enyhítési folyamat.

A Fitch Ratings közölte: 2024-ben a hazai össztermékhez (GDP) mérve 4,2 százalékra, 2025-ben 3,2 százalékra csökkenő államháztartási hiányt vár Magyarországon, jóllehet az elemzés megjegyzi, hogy a koronavírus-járvány előtti évtizedben a deficit éves átlaga 2,8 százalék volt.

A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ezek a hiányelőrejelzések és a magyar gazdaság magas nominális növekedési üteme a GDP-arányos államadósság-rátát mérsékelt ívű lefelé tartó pályára helyezi.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a hazai össztermékhez mért államadósság 68,2 százalékra csökken az előző évi 71,1 százalékról.

Az elemzés kiemeli, hogy a magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben ismét növekedésnek indult, és bár a Fitch 2023 egészére 0,6 százalékos visszaeséssel számol, a háztartások fogyasztásának élénkülése nyomán 2024-ben már 3 százalékos GDP-növekedést vár.

A hitelminősítő 2024-re éves átlagban 5 százalékos inflációt valószínűsít a magyar gazdaságban, és azzal számol, hogy az inflációs ütem 2025-ben visszatér a jegybank 3 százalék plusz-mínusz 1 százalékpontos célsávjába.

A Fitch kiemeli azt is, hogy jelentősen javult a külső finanszírozási pozíció, a cég szerint a folyómérleg-egyenleg az idei évet várhatóan 1,3 százalékos GDP-arányos többlettel zárja a tavalyi 8 százalékos deficit után.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során