Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Augusztus 16. 14:21, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Megemlékezés a Hősök napján

Megemlékezés a Hősök napján

Pápán, a világháborús emlékműveknél tartottak megemlékezést a Hősök napján, emlékezve a világháborúkban elhunyt pápai hősökre.

Horváth Ferenc hagyományőrző huszár őrmester emlékbeszédében azt mondta, Magyarország geopolitikai helyzeténél fogva nem maradhatott ki a 20. század első felének két nagy világháborújából, melyek hazánk számára kiemelkedően magas emberveszteséggel jártak. A Magyar királyi 7. Honvéd Huszárezred történetének megidézésekor elmondta, a Gorodoknál elszenvedett vereség után a lovashadosztály maradékából szervezett dandárnyi különítmény folytatta a harcokat. A 7- es honvédhuszárok harcoltak egészen a háború befejezéséig a Dnyeszter és a Kárpátok térségében, és ott voltak Premisl és Lemberg újbóli visszavételénél. - Megjelenésünkkel, életvitelünkkel és erkölcsi tartásunkkal, külön kötelességünk a meghalt magyar huszárok drága vérének, kemény öklének és szótlan magyar hűségének emlékét örökre megőrizni - fogalmazott a szónok.

A második világégés hőseire áttérve beszélt a Pápán állomásozó 1. honvéd ejtőernyős század, később vitéz Bertalan Árpádról elnevezett 1. honvéd ejtőernyős zászlóalj, majd ezred katonáiról, akik az "ejtőernyős félelmet és hadifogságot nem ismer" jelszó alatt nevelkedtek és élték a mindennapjaikat. - Első harci bevetésük 1941. április 11-én a Magyar Délvidék visszafoglalására indított hadműveletek során volt, ami tragédiával végződött. A vezérgép lezuhant és elégett. Itt halt hősi halált katonáival vitéz Bertalan Árpád. Ezután az ejtőernyősök 1944-ig csak egyes harcosként vettek részt tapasztalat szerzés céljából frontszolgálaton - mondta el Horváth Ferenc hozzátéve, az orosz betörést követően a novemberi hidegben, esőben, napokig leváltás nélkül a lövészárkokban, folyamatos ellenséges aknavető és minden létező ágyú és kézifegyver tüzében harcoló, szinte idegek nélküli, rendkívül bátor emberek, a pápai ejtőernyősök, állták a sarat. Decemberben Kéthelynél, majd a Garamnál, 1945 tavaszán pedig a Balaton felvidéken. Nem ismertek félelmet sem támadásban, sem védelemben.

Az emlékező beszédet követően koszorúzással, majd a Szózat hangjaival zárult a rendezvény, amelyen Pusztai Boglárka működött közre egy dalszöveg előadásával.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.