Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Március 19. 11:01, hétfő | Belföld
Forrás: mti

Megbírságolt két bankot is a jegybank

Megbírságolt két bankot is a jegybank

Megsértette a teljes hiteldíj mutató (THM) feltüntetésének szabályait az Erste Bank és az FHB Bank, ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 14 millió, illetve 4,5 millió forintra bírságolta a két pénzintézetet.

A jegybank hétfői tájékoztatása szerint az Erste Bank a személyi kölcsönök és folyószámlahitelek, az FHB Bank a lakáshitelek reklámozása során több esetben nem, vagy nem feltűnően jelenítette meg a hitelköltségeket összegző THM értékét.

Az Erste Bank a különböző hirdetéstípusoknál a törvényi előírás ellenére hangsúlyosabban tüntette fel a hitelkamat mértékét, mint az összes hitelköltséget bemutató, és így magasabb mértékű THM-et.

Az FHB Bank több reklámfelületén a lakáshitelek THM értékét csak a fő hirdetési szövegtől elkülönülő hosszabb szöveges részben, minden más információhoz képest kevésbé feltűnő módon ábrázolta. Az eljárások során mindkét intézménynél a 2017. január 2. és 2017. május 15. közötti időszak reklámjait tekintették át.

Az MNB további jogsértésként állapította meg, hogy az Erste Bank a hitelkamat mértékét is tartalmazó reklámjaiban többször hiányos tartalommal, nem feltűnő módon, illetve bizonyos esetekben egyáltalán nem szerepeltetett reprezentatív példát. Emellett több hirdetésben nem a jogszabályban előírt hitelösszeget figyelembe véve számította ki a THM értékét.

A jegybank a fogyasztóvédelmi bírság mellett kötelezte az intézményeket a vonatkozó előírások betartására.

A közlemény szerint a bírság összegének megállapításánál az MNB egyebek mellett figyelembe vette, hogy a jogsértő gyakorlatok a fogyasztók széles körét érinthették.

Címkék: bírság, bank, jegybank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.