Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Április 22. 12:26, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Medvetámadás áldozata lett két pásztor Hargita megyében, egyikük meghalt

Medvetámadás áldozata lett két pásztor Hargita megyében, egyikük meghalt

Medve támadt két pásztorra vasárnap este a Hargita megyei Bélbor térségében; az egyik pásztor meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

A hatóságokat a sebesült 49 éves pásztor riasztotta, akinek sikerült kiszabadulnia a vadállat karmai közül. A férfit súlyos mellkasi sérülésekkel és eltört karral szállították a maroshévízi kórházba, ahol éjszaka megműtötték.
Vasárnap este rendőrök, csendőrök és erdészek indultak a másik pásztor keresésére, de a nehéz terepviszonyok miatt kénytelenek voltak hétfő reggelig felfüggeszteni a műveletet. Hétfőn mintegy harmincan vonultak a Bélbor környéki hegyekbe, ahol a pásztorok legeltettek. Az 59 éves pásztort már holtan találták meg.
A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság hétfőn a Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyását kérte a vadállat kilövéséhez.
Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai részlegének igazgatója az MTI-nek elmondta, ha Oroszországot nem számítjuk, Európa vadon élő medveállományának mintegy hatvan százaléka található Romániában. Ez becsült adat, hiszen a medvék pontos számon tartása rendkívül nehéz.
A WWF igazgatója szerint Székelyföldön is sok medve él, de nem a székely megyék rendelkeznek a legjelentősebb romániai medveállománnyal. Csibi Magor azt is elmondta, a medvék életmódja is jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A nagyragadozó élőhelyei beszűkülőben vannak, ezért a fiatal egyedek gyakran a lakott területek közelében próbálják beszerezni a táplálékot kukázással, vagy háziállatok támadásával.

Címkék: Románia-baleset

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni