Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2012. Május 10. 07:07, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Matolcsy bejelentett: adóváltozások jönnek

Matolcsy bejelentett: adóváltozások jönnek

A Széll Kálmán Terv 2.0-hoz kapcsolódó adóváltozásokat ismertette Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A szerdai nappal a kormány az államháztartás teljes újjászervezéséről döntött: folyamatosan 3 százalék alatt szeretnék tartani a kiadást.

Az előző kormánnyal szemben a jelenlegi kormány igazságos közteherviselést tűzött ki céljául. A fogyasztást és nem a munkát kívánja terhelni, így a méltányosság és igazságosság jegyében fogant meg három új adónemre tett javaslata is: a távközlési, biztosítási és tranzakciós adó kivezetésének javaslata – mondta bevezetésképpen Giró–Szász András, a miniszterelnök szóvivője.

Matolcsy György elöljáróban emlékeztetett a Széll Kálmán Terv csődelkerülő intézkedéseire, a bankadóra a zárolásokra és egyebekre, melyek „egyszeri lélegzetvételt” jelentettek az államháztartás számára. „Még nem vagyunk túl az uniós válság legveszélyesebb szakaszán.” A Széll Kálmán Terv 2.0-át ebben a fényben indította el a kormány, a szerdai döntés alapján 2013 január 1-jétől megfelezik a bankadót, majd majd 2014-től megszüntetik, illetve kivezetik a krízisadót – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter.

A következő kérdés az lesz – folytatta Matolcsy – tudja-e Magyarország tartani az egyszeri források nélkül is a költségvetési hiányt. Hiszen 2011- ben hazánk költségvetési trendfordulót ért el a 4, 3-as GDP növekedés formájában – emlékeztetett a miniszter.

A szerdai nappal a kormány az államháztartás teljes újjászervezéséről döntött: folyamatosan 3 százalék alatt szeretnék tartani a kiadást. Matolcsy György szerint erre válságadók nélkül is képesek leszünk, mégpedig kiszámítható módon. A vezetés ugyanis most van olyan helyzetben, hogy befejezheti az államháztartás konszolidációját, ami azt jelenti, hogy további jövedelem típusú adóemelések nem várhatók.

A konkrétumokról szólva a miniszter elmondta, 2010 júniusához képest pillanatnyilag héttel kevesebb adónem van.

A Széll Kálmán Terv 2.0 összesen három új adónemet jelent, melyekkel kapcsolatban majd a Parlament illetékes döntést hozni. Az egyeztetések ezekről 2012 őszéig folyhatnak.

A három új adónem közül a távközési-forgalmi adó az egyik, ez a mobilszolgáltató cégeket terheli majd. Jövőre 50-60 milliárd közötti bevétellel számolhat az államháztartás.

A második adónem a pénzügyi tranzakciós illeték, mely 1 ezrelékes. A gyakorlatban ez 100ezer forintos átutalás esetén 100 forint illetéket terhel a bankra. A magánszemélyek, az államkincstár és a Magyar Nemzeti Bankot mentesítik a szabályozás alól. 5 millió forint fölött viszont kötelező lesz pénzintézeten keresztül bonyolítani a pénzküldést. Ez az intézkedés megakadályozza a szürkegazdaság térnyerését.

A harmadik adónem a biztosítási adó, mely három korábbi adónem helyére lép.

Matolcsy György rámutatott: a megszorító csomagok helyetti adópolitika ez, amely szintén a növekedést szolgálja.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrienPress Hírügynökség/Ancsin Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 04. 15:43, vasárnap | Belföld

Csapadékosabbá válik az időjárás a jövő hét elején

2023. Június 04. 08:29, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 22. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. Június 04. 08:24, vasárnap | Belföld

A világ legnagyobb székelykapuját adták át Sokorópátkán

2023. Június 04. 08:20, vasárnap | Belföld

Nemzeti összetartozás napja - Az Egyesült Államokban több mint 1,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak

Az Egyesült Államok legutóbbi népszámlálási adatai szerint az ország lakosságából több mint 1.,4 millióan vallják magukat magyarnak, vagy magyar származásúnak - mondta az Amerikai Magyar Koalíció elnöke.