Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Október 25. 08:36, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Másfél milliárdból fejlesztik a pápai kórházat

Másfél milliárdból fejlesztik a pápai kórházat

Száz százalékos intenzitású, Európai Uniós pályázati forrásból fejlesztik a kórházat Pápán - jelentette be Vörös Ibolya főigazgató, Kovács Zoltán kormánymegbízott és Áldozó Tamás polgármester csütörtökön.

Nagyságrendileg a pápai Fő tér és az Esterházy-kastély felújításához mérhető az az összeg, amelyet pályázati úton nyert el a Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézet a közelmúltban. A projekt célja, az intézmény szervezeti egységeinek átrendezése oly módon, hogy megszűnjön a jelenlegi széttagoltság, megtörténjen az egymáshoz szervesen kapcsolódó területek összevonása és kialakuljon egy jól strukturált, hatékonyan és gazdaságilag fenntarthatóan működő kórház.

Bezárás helyett fejlesztés

Kovács Zoltán felidézte, nem is olyan régen történt, hogy jobbikos képviselők sajtótájékoztatót tartottak a kórház előtt és annak bezárásával riogattak. Ezzel szemben most az első Orbán-kormány idején1,6 milliárd forint állami támogatással megépült új kórházi szárny óta a legnagyobb fejlesztés fog megvalósulni a következő két évben a pápai kórházban.

Bontás és építkezés

Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója foglalta össze a beruházás során megvalósuló fejlesztéseket. - A leglátványosabb elem a bontás és építkezés lesz. 1000 m2-nyi épületrész kerül lebontásra a kórház udvarán, melynek helyére egy 2100 m2 hasznos területű, három szintes szárny épülhet fel. Itt kap majd helyet az új, összevont 60 ágyas belgyógyászati osztály, valamit a patológia. Ez mintegy 750 millió forintot tesz ki.

Eszközbeszerzés

440 millió forintot fordítanak eszközbeszerzésre. Új eszközöket kap az új belgyógyászat, megújulnak a patológia és szövettan eszközei. Az eszközbeszerzés kiterjed továbbá a radiológiára, a gasztroenterológiai laborra és az egynapos szemészeti műtőre. Megújul további 970 m2 épületrész és új 174 gép/berendezéssel gazdagodik a kórház eszközparkja. Az egynapos sebészet integrálódik a központi műtőbe, melynek kihasználtsága 27%-kal javul. Létrejön a szolgáltató egységek komplex kialakítása egy épületben: sürgősségi, sebészet, központi műtő és intenzív, steril.

Magasabb színvonalú, gyorsabb ellátás

- A fejlesztés összhangban van a Semmelweis Tervvel és nem csak a betegek oldaláról, hanem dolgozóink vonatkozásában is nagy jelentőségű, hiszen sokkal korszerűbb eszközökkel, saját maguk számára is biztonságosabban tudják ellátni feladataikat. A projekt megvalósítása azt eredményezi, hogy magasabb színvonalú ellátást tudunk biztosítani a térség lakossága számára, csökkennek a betegutak, csökken a betegellátási időtartam és ezáltal csökkennek az egészségügyi rendszer működési és fenntartási költségei - ismertette a beruházás előnyeit a főigaztagó.

Áldozó Tamás polgármester elmondta, a kórházban jelenleg is folyik két projekt. Az egyik keretében 151 millió forintból új rehabilitációs osztályt hoznak létre, a másik pedig a dolgozók képzését biztosítja. - Az előbbinek a finanszírozási szerződését még az önkormányzati fenntartás idején írták alá, a most elnyert projektnek pedig a koncepcióját alkották meg még az önkormányzati fenntartás idején. Elmondható, hogy ez a fejlesztés egy nagy, több mint tíz éve tartó beruházás-sorozatnak a végére tesz pontot várhatóan 2015 nyarán, amikor a projekt befejeződik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.