Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 03. 09:29, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Marketplace-csalók kezén kattant a bilincs

Marketplace-csalók kezén kattant a bilincs

Az ország több pontjáról tettek feljelentést a rendőrségen ismeretlen tettesek ellen, akik 2024. január 15–29. között az egyik közösségi portál online piacterén közzétett hirdetéseikre jelentkeztek.

Az elkövetők mindegyikükkel felvették a kapcsolatot, és megegyeztek abban, hogy az eladásra kínált termékeiket megvásárolják, a vételárat pedig valamelyik csomagküldő cég szolgáltatásán keresztül kifizetik. A futárszolgálatok nevében küldött megtévesztő e-mailjeik azonban adathalász linkeket tartalmaztak. Ezek olyan online felületekre navigálták az eladókat, melyek azt a hamis képzetet keltették, hogy a vételárhoz csak akkor juthatnak hozzá, ha megadják a bankkártyaadataikat - írja a Police.hu.

A tettesek a megszerzett adatok birtokában a sértettek bankkártyáit digitalizálták a telefonjaikra, majd többször vettek fel pénzt veszprémi pénzautomatákból, ezáltal több százezer forint kárt okoztak.

A rendőrök két Veszprémben élő külföldi férfit vontak a nyomozás látókörébe, egy 15 éves fiatalt 2024. február 1-jén délelőtt fogtak el, aznap este 18 éves társa is rendőrkézre került Budapesten. Előállításukat követően kihallgatták őket a nyomozók gyanúsítottként és csalás bűntett megalapozott gyanúja indítottak büntetőeljárást.

Az ilyen és ehhez hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében kérjük, fogadja meg az alábbi tanácsokat:

  • Bankszámla- és kártyaadatait semmilyen körülmények között ne adja ki idegeneknek!
  • Soha ne adja meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva!
  • Ha valamit eladna, a vásárlónak nincs szüksége más adatara, csak az eladó nevére és bankszámlaszámára!
  • Ismeretlen helyről, üzenetben kapott linket ne nyisson meg! Ne indítson ismeretlen webhelyeken online banki tranzakciókat!

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.