Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 14. 14:22, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Március 15. - Kamarakiállítás nyílt a református gyűjtemények könyvtárában

Március 15. - Kamarakiállítás nyílt a református gyűjtemények könyvtárában

Olyan dokumentumokat, tárgyakat mutat be a kiállítás, melyek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc helyi eseményeit idézik fel.

Köntös László, a Pápai Református Gyűjtemények igazgatója a kiállítás kapcsán elmondta, március 15. egy egységesen elfogadott és tisztelt emléknap. - Addig tekinthetünk nemzetként önmagunkra, míg közösen emlékezünk, közös a nyelvünk és ugyanazokat a történeteket osztjuk meg. Ha a következő generációnak továbbadjuk mindazt, amit mi megtanultunk, akkor a közös múlttal sokat teszünk a közös jövőért. Ez a kiállítás olyan, mintha családi fotóalbumot lapozgatnánk, hisz valóban rólunk, pápaiakról szól, a mi közös múltunkról. 1848 hőseiben magunkat ismerhetjük fel – mondta az igazgató.

Mezei Zsolt, a gyűjteményi könyvtár vezetője elmondta, a kiállítás emléket állít a márciusi eseményeknek és a szabadságharcnak, a helyi eseményeket felidézve, illetve bemutatja, hogy miként alakult ki Pápán a városi megemlékezés hagyománya.
Mint mondta, Pápára március 16-án érkezett meg a forradalom híre, a pápaiak lampionos felvonulást szerveztek, melyen hat ezer ember vett részt. A forradalom napjaiban Pápán is kinyomtatták a 12 pontot és a Nemzeti dalt, melyek a cenzúra nélküli szabad sajtó első termékei voltak a városban. A dokumentumok szintén megtekinthetők a tárlókban.

A könyvtár vezetője hangsúlyozta, a márciusi ifjak előtti tisztelgés először a református kollégium diákjainak jutott eszébe, 1884-ben szerveztek először megemlékezést március 15. kapcsán, mely abban az időben egyfajta lázadás volt, az évek során aztán elfogadottá és hagyományossá vált az emlékezés.

A kiállítás május végéig tekinthető meg a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei Könyvtárában.
A tárlat összeállításában közreműködött Török Judit, Fábiánné Horváth Adrienn, Halászné Kapcsándi Szilvia, Mezei Zsolt, Döbrönte Miklós és Takács Tünde.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.

2024. Április 25. 17:33, csütörtök | Helyi

Megnyílt a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál

Negyedik alkalommal rendezik meg Pápán a seregszemlét, amely az első két évben nem működhetett szokványos módon a Covid járvány miatt, tavaly óta azonban számos művész személyesen vesz részt a találkozón.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék