Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2016. Március 15. 13:36, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Március 15-e a magyar történelem egyik leggyönyörűbb napja

Március 15-e a magyar történelem egyik leggyönyörűbb napja

Benned él a magyarság címmel szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából. Városi kitüntetést kapott dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

Az időjárás nem volt kegyes az ünnepelni vágyókhoz. A szitáló havas eső ellenére szép számú tömeg gyűlt össze a Március 15. téren. A Himnusz eléneklését követően Nagy L. István köszöntötte az egybegyűlteket. A Gróf Esterházy Károly Múzeum igazgatója a magyar történelem egyik leggyönyörűbb, legmagasztosabb napjának nevezte március 15-ét. Történészként áttekintette e szimbólummal vált nap és annak előzményeinek valódi történetét. Mint mondta, csalóka az az általánosságban kialakult kép, mely szerint az 1848-as forradalmat a március 15-i pesti eseményekkel azonosítjuk, mivel a valódi forradalom nem Pesten, hanem Bécsben és Pozsonyban zajlott. – Pozsonyban az utolsó magyar rendi országgyűlés fogalmazta meg követeléseit az ország átalakítására, a feudális jogrend felszámolására, a polgári berendezkedés kialakítására és nemzeti önrendelkezésre. Ezeket a követeléseket Bécsben az uralkodó jóváhagyta, ezzel pedig megkezdődött a polgári átalakulás jogi kereteinek kialakulása, a nemzet kezébe vette saját sorsát. Ezzel együtt nem szabad lebecsülnünk a pesti eseményeket, ugyanis közvetett módon komoly hatást gyakoroltak az eseményekre – fogalmazott a történész.


1848 forradalmi változásait úgy kellett végrehajtania Magyarországnak, hogy közben egyből az önvédelemről kellett gondoskodni, az áprilisi törvényeket fegyverrel kellett megvédeni – folytatta Nagy L. István. – Az Orosz beavatkozásnak köszönhetően a szabadságharc ugyan elbukott, de a forradalom vívmányai nem. A kiegyezést követően pedig nemzetünk ismét kezébe vehette sorsa irányítását, soha nem látott fejlődés vette kezdetét, mely egészen az első világháborúig tartott. 1848 legnagyobb vívmányát, a nemzeti önrendelkezést a huszadik százat megpróbáltatásai sem tudták kiirtani a magyar nemzetből. Magyarországot le lehetett győzni katonailag, ki lehetett zsigerelni gazdaságilag, el lehetett nyomni ordas eszmék által, de a magyar nemzet fennmaradt, győzött, nemzeti önrendelkezését mindig visszaszerezte. Számomra ez 1848-49 öröksége – zárta gondolatait a szónok.


A beszédet követően Benned él a magyarság címmel láthattak ünnepi műsort az egybegyűltek. Ezt követően került sor a városi kitüntetés átadására. Pápa Város Önkormányzata Pápa Város Díszpolgára címet adományozott dr. Kovács Zoltánnak, polgármesterként és országgyűlési képviselőként a városért végzett önzetlen, eredményes munkájáért. Dr. Kovács Zoltán a rendszerváltástól huszonegy éven át állt a város élén, négy ciklus óta a város országgyűlési képviselője. 2011-től Veszprém Megye Kormánymegbízottja volt, 2014-től a Miniszterelnökség államtitkára lett. A volt polgármester köszönetet mondott a képviselő-testület elismeréséért, mint mondta, ez egy közös munka eredménye, melyben nagy szerepe van családjának, a képviselő-testületnek és Pápa minden polgárának.


A megemlékezés koszorúzással, majd a Szózat hangjaival zárult.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.

2024. Április 30. 12:58, kedd | Helyi

Bocskay László visszalépett a jelöltségtől

A Fidesz-KDNP jelöltje kezelőorvosai javaslatára döntött úgy, hogy nem indul el az önkormányzati választáson, Pápa 3-as számú egyéni választókerületében.

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.