Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. November 17. 13:16, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu, Pápa-ma.hu

Már zajlik a Látni és látszani kampány

Már zajlik a Látni és látszani kampány

Október közepén indította útjára az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Biztottsága és az Xmeditor a Látni és látszani kampányt, mellyel az a cél, hogy a gépjárművezetők figyelmét felhívják az őszi-téli megváltozott időjárási és útviszonyokra, illetve arra, hogy az évnek ebben a szakában a láthatóság és a jó látás kiemelten fontos a balesetek megelőzése érdekében.

Az akció részleteiről Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója tájékoztatta hírportálunkat.
-Az akció keretében december 10-ig bárki felkeresheti a kampányhoz csatlakozott gépjármű szakszervizeket, hogy járműve világító és fényjelző berendezéseit ingyenesen ellenőriztesse, sőt az idei évben már a szélvédő vizsgálata is a szolgáltatások közé tartozik. Ezen túl ingyenes szemvizsgálatot kérhetnek a járművezetők a csatlakozott optikákban.
Az idei kampányhoz Pápán két szerviz és egy optika csatlakozott, de természetesen az ország bármelyik olyan autószerelő műhelyéhez és optikusához betérhetnek a pápai járművezetők is, melyek részt vesznek a programban. Ezek nevéről és címéről a www.latnieslatszani.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A járművezetők a vizsgálatot követően mind a szervizekben, mind az optikákban kapnak egy igazolást, s ha a gépjármű átvizsgálásáról szólót bemutatják a közúti ellenőrzés során a rendőröknek, rövidebb időt vehet igénybe a rendőri ellenőrzés.
-Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az igazolással rendelkező sofőr autóját nem ellenőrzik, a jogszabályok megsértése esetén nem intézkednek rendőreink, de az igazolás gyorsíthatja az ellenőrzést – figyelmeztetett a címzetes rendőr alezredes.

A rendőrök a közúti ellenőrzés során az őszi-téli időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a világító és fényjelző berendezések működésére, a fényszórók beállításának helyességére, valamint a szélvédő és az ablaktörlő lapátok állapotára, így ezeket megvizsgálják az ellenőrzések során. Ezen kívül a téli gumi használatát is ellenőrzik, bár ez nem kötelező felszerelése a járműveknek, azonban nagyban növeli a gépkocsi balesetmentes közlekedését a téli útviszonyok idején.

-Az őszi-téli időszakban jellemzően megnövekszik a balesetek száma, azonban a járművezetők sok esetben megelőzhetik a baleseteket. Fontos, hogy a szélvédő átlátható legyen, hogy kellő időben észleljék a balesetveszélyes helyzeteket, de hasonlóan fontos az ablaktörlő is, mely, ha csíkoz, gátolja a jó látási körülményeket. A téli gumi használata is növeli a balesetek megelőzésének esélyét – sorolta a legfontosabbakat dr. Varga Balázs rendőr alezredes, a PRK közlekedésrendészeti osztályának vezetője. Hozzátette, a fiatalok szeretik tetszetős alkatrészekre cserélni a gyári berendezéseket, melyek azonban veszélyt jelenthetnek. Így például nagy divat a kéken világító égő az első fényszórókban, ami ugyan látványos, de fényszóró-képessége alatta van a fehér fényű izzónak. Ugyanez a helyzet a szemöldöknek nevezett takarólemezzel is, ami szintén mutatós lehet az autón, de csökkenti a fényszóró-képességét a lámpáknak.
-A vezetési stíluson is változtatni kell ilyenkor, a helyes sebesség megválasztása elengedhetetlen, és nagyon fontos a követési távolság betartása, a hirtelen kormánymozdulatok mellőzése – tette hozzá.

A Látni és látszani kampányhoz csatlakozott Autofit szervizben eddig öten kérték járművük átvizsgálását. Molnár Károly, a szerviz vezetője érdeklődésünkre elmondta, a gépjárművek tulajdonosai azonnal kérték is a nem megfelelő állapotú berendezések cseréjét, így égőcserét és ablaktörlő lapát cserét végeztek jellemzően. Meglátása szerint, akik figyelnek autójuk műszaki állapotára, azok a téli időszak előtt még gondosabbak e téren.
Közéjük tartozik Nagyné Kovács Annamária, akinek gépkocsiját ma délután ellenőrizték a rendőrök a Celli úton és mindent rendben találtak nála.
-A férjem gondoskodott az autó téli felkészítéséről. Felrakta a téli gumikat, téli szélvédőmosó folyadékkal töltötte fel a tartályt, bekészítette a hóláncot a csomagtartóba és átnézte a lámpákat –mesélte. Meglátása szerint nagyon fontos, hogy a járműveket átnézzék és felkészítsék a téli közlekedésre, a figyelemfelhívó célú Látni és látszani kampányt pedig jónak tartja. Mint megtudtuk, télen a szokásosnál óvatosabban vezet, figyel a követési távolságra és lassabb sebességet választ, ha a látási és útviszonyok rosszak.

A december 10-ig tartó Látni és látszani kampányhoz a Pápai Rendőrkapitányság egy nyereményjátékot is kapcsolt, így azok, akik élnek az ingyenes átvizsgálás lehetőségével és a kapott igazolólapot illetve annak másolatát levélben, elektronikusan vagy személyesen eljuttatják a kapitánysághoz, közlekedésbiztonsági ajándékcsomagot nyerhetnek. A játék december 15-ig tart, a kapitányság ezt követően sorsolja ki a szerencsés nyertest.

Fotó: papa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.