Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 08. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már tízezrek igényelték a díjmentes készpénzfelvételt

Már tízezrek igényelték a díjmentes készpénzfelvételt

Alig pár nap alatt máris több tízezren nyilatkoztak bankjuknál annak érdekében, hogy februártól díjmentesen vehessenek fel pénzt a számlájukról. A bankok tapasztalatai szerint az érdeklődők, nyilatkozók alapvetően tisztában vannak a lényeggel, ugyanakkor számos részlet kevésbé ismert - derül ki a nol.hu összeállításából.

A Népszabadság több bankot bevonó összeállításából kiderül, hogy többen érdeklődtek arról, ha megválnak a bankkártyájuktól, akkor felvehetnek-e díjmentesen készpénzt a bankfiókban (ez átmenetileg egyébként azoknak lehetséges, akiknek most nincs kártyájuk), míg egy másik gyakori kérdés arra vonatkozik, hogy devizaszámlánál is lehet-e élni a lehetőséggel. Tipikus az is, hogy az ügyfelek nem tudják, mi a teendő, ha egy számlához többen is hozzáférnek: ebben az esetben minden érintettnek nyilatkoznia kell, vagy elég egyiküknek (egynek kell).

Gyakran azt sem tudják, hogy ilyenkor ügyfelenként jár a havi kétszeri díjmentes pénzfelvétel, vagy egy számla esetében összesen ennyire van lehetőség, függetlenül attól, hány embernek van hozzáférése. (A díjmentesség számlánként jár, vagyis egy nyilatkozat ezért elegendő – a 150 ezer forint megsokszorozásához külön számlát kell nyitni.) A bankok szerint ügyfeleik többsége él majd a lehetőséggel.

Mint ismert, februártól minden lakossági ügyfél havi két alkalommal, összesen 150 ezer forintig, díjmentesen veheti fel a pénzét bármelyik hazai bankautomatából. Ha valaki a jogszabály hatálybalépésekor még nem rendelkezett bankkártyával, akkor jövő év végéig saját bankja bármelyik fiókjában is hozzáfér úgy a pénzéhez, hogy a tranzakció után a pénzintézet semmilyen díjat vagy költséget nem számíthat fel.

Mivel a kedvezmény csak egy számla esetében jár, mindenkinek nyilatkoznia kell arról, hogy melyiknél kíván élni a lehetőséggel. Ezt személyesen a bankfiókban lehet megtenni, illetve elektronikus úton, internetbankon keresztül. Nyilatkozni első alkalommal december elsejétől jövő január 20-ig lehet, azt követően minden hónap 20-áig kell ezt megtenni ahhoz, hogy a következő hónaptól már ne kelljen fizetni a pénzfelvétel után. Ha egy számlához többen is hozzáférnek, akkor elég egyiküknek nyilatkozni. Az ingyenes pénzfelvétel viszont havonta akkor is csak kétszer és összesen 150 ezer forintig jár, ha egynél több bankkártya kapcsolódik egy számlához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk