Városlista
2020. július 8, szerda - Ellák

Hírek

2020. Május 15. 07:18, péntek | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók Nagy-Britanniában

Már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók Nagy-Britanniában

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában most már tartósan és folyamatosan lefelé haladnak az új koronavírus okozta járvány fertőződési és halálozási mutatói.

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: eddig 2 219 281 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, ebből 126 064-et az előző egy napban, ami napi rekord.

A szűrővizsgálatokon eddig 233 151 koronavírus-fertőzést azonosítottak; az utóbbi egy napban 3446 új esetet szűrtek ki. A csütörtöki adatok szerint az előző 24 órában 428-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 33 164.

Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: a Covid-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek és a halálozások számát mutató görbék immár egyértelműen, folyamatosan és tartósan lefelé haladó pályán vannak.

Van Tam professzor grafikonnal illusztrált kimutatása szerint jelenleg országosan 11 041 koronavírus-fertőzött van kórházban, 1761-gyel - 14 százalékkal - kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

A tisztifőorvos-helyettes kijelentette, hogy ez rendkívül jó hír.

Hangsúlyozta: a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - most már szintén tartósan és folyamatosan lefelé tart, ami ugyancsak nagyon pozitív jel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ebben a helyzetben indokolt lenne-e a brit kormány által fontolgatott kéthetes karantén bevezetése a külföldről érkezőkre, Jonathan Van Tam elmondta: továbbra is tartanak a tárgyalások arról, hogy az intézkedés pontosan milyen formát öltsön.

Hozzátette ugyanakkor: járványtani szempontból egy ilyen intézkedés akkor lehetne indokolt, amikor Nagy-Britanniában már nagyon alacsony a fertőződések száma, és ebben az esetben is az olyan országokból érkező beutazók esetében lenne értelme az elkülönítésnek, amelyekben még magas a járvány terjedési üteme.

Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén - részletek nélkül - közölte, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.

Johnson ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.

A Downing Street nem sokkal későbbi közleménye is utalt azonban arra, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésén megállapodás született arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

A brit légitársaságok komoly nyomást gyakorolnak a brit kormányra annak érdekében, hogy ne lépjen érvénybe kötelező karantén a külföldről érkezőkre.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK minapi közleményében leszögezte, hogy egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a máris súlyos válságban lévő brit légiközlekedésre és az egész brit gazdaságra.

A karanténtervekről Johnson hétvégi nyilatkozata óta nem hangzott el hivatalos nyilatkozat a brit kormány részéről.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 08. 11:03, szerda | Külföld

Konténerekbe rejtett kínzókamrákra és börtöncellákra bukkant a holland rendőrség

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat, illetve kínzókamrákat fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen

2020. Július 08. 09:05, szerda | Külföld

Egy második hullám súlyosan érintheti az európai gazdaságot

Ha a koronavírus-járvány esetleges második hulláma az elsőhöz hasonló mértékű visszaesést jelentene, az nagyon súlyosan érintené az európai gazdaságot - hangsúlyozta Halmai Péter közgazdász az M1 kedd esti műsorában.

2020. Július 08. 07:17, szerda | Külföld

Lövöldözés volt az amerikai tengerészgyalogság egyik támaszpontján Kaliforniában

Lövöldözés volt kedden az amerikai tengerészgyalogság egyik támaszpontján Kaliforniában - közölte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

2020. Július 08. 05:00, szerda | Külföld

Súlyos vonatbaleset történt Csehországban

Összeütközött két regionális személyvonat a nyugat-csehországi Karlovy Vary mellett kedden délután, legalább két ember meghalt és sokan megsérültek.