Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2011. Június 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Már körözik Kadhafiékat

Már körözik Kadhafiékat

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Mommer Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. A vád mindhármuk esetében emberiesség elleni bűntett. A Kadhafi vezette kormány elut

 

Az elfogató parancs alapja az a megállapítás, hogy a líbiai vezető hű rendfenntartó erők több száz fegyvertelen civilt gyilkoltak vagy sebesítettek meg az országban zajló demonstrációk 12 napja során, és sokukat börtönbe vetették. Az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt elnök és segítőinek ügyével korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozott, majd a hágai bíróságnak adta át a feladatot. A testület döntése nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó és fenntartó116 országnak kötelessége elfognia a líbiai diktátort, annak fiát és a titkosszolgálat fejét.


Az ügyészségi álláspont szerint minél hamarabb el kell fogni a vádlottakat, hogy bűntetteket ne tudják eltussolni vagy megismételni – a Hágában dolgozó diplomaták szerint azonban úgy látják, az elfogatóparancs csak nehezíti a líbiai helyzet tárgyilagos, rendezését. A líbiai kabinet – kormányszóvivője útján – a döntést már a határozathozatal előtt visszautasította. Indoklásuk szerint a büntetőbíróság nem legitim szerv és egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul – írja honlapján az InfoRádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.

2020. Február 24. 05:00, hétfő | Külföld

Véget ért a karantén a Vuhanból hazaszállított németeknek

Hazatérhetett vasárnap 20 német, akiket az új típusú koronavírus okozta fertőzés veszélye miatt helyeztek karanténba két hete Berlinben, miután megérkeztek a járvány gócpontjából, a kínai Vuhanból.

2020. Február 23. 14:06, vasárnap | Külföld

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a koronavírus

Az egész világ gazdasága megérzi a kínai koronavírus hatását; elsősorban a turizmus csökkent, de a termelés is visszaesett - mondta Salát Gergely Kína-kutató szombat este az M1 csatornán.