Városlista
2019. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2011. Június 29. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: OrientPress

Már körözik Kadhafiékat

Már körözik Kadhafiékat

Elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság Mommer Kadhafi, Szaif nevű fia és a líbiai titkosszolgálat vezetője, Abdullah asz-Szenuszi ellen. A vád mindhármuk esetében emberiesség elleni bűntett. A Kadhafi vezette kormány elut

 

Az elfogató parancs alapja az a megállapítás, hogy a líbiai vezető hű rendfenntartó erők több száz fegyvertelen civilt gyilkoltak vagy sebesítettek meg az országban zajló demonstrációk 12 napja során, és sokukat börtönbe vetették. Az emberiesség elleni bűntényekkel vádolt elnök és segítőinek ügyével korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsa foglalkozott, majd a hágai bíróságnak adta át a feladatot. A testület döntése nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó és fenntartó116 országnak kötelessége elfognia a líbiai diktátort, annak fiát és a titkosszolgálat fejét.


Az ügyészségi álláspont szerint minél hamarabb el kell fogni a vádlottakat, hogy bűntetteket ne tudják eltussolni vagy megismételni – a Hágában dolgozó diplomaták szerint azonban úgy látják, az elfogatóparancs csak nehezíti a líbiai helyzet tárgyilagos, rendezését. A líbiai kabinet – kormányszóvivője útján – a döntést már a határozathozatal előtt visszautasította. Indoklásuk szerint a büntetőbíróság nem legitim szerv és egész tevékenysége kizárólag afrikai vezetők ellen irányul – írja honlapján az InfoRádió.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: líbia

Ezek érdekelhetnek még

2019. Szeptember 19. 11:10, csütörtök | Külföld

Vészforgatókönyv készült Alsó-Ausztriában a migránshelyzet kezelésére

Vészforgatókönyv készült az alsó-ausztriai menekültügyi helyzet kezelésére.A tervezetet Gottfried Waldhäusl tartományi tanácsos, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) politikusa mutatta be szerdán.

2019. Szeptember 19. 07:39, csütörtök | Külföld

Kijev egyik hídján lövöldözött és robbantással fenyegetőzött egy volt katona

Egy fegyveres férfi lövöldözni kezdett szerda kora este a kijevi Metro-hídon, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat, de a rendőrök két óra elteltével őrizetbe vették.

2019. Szeptember 19. 07:09, csütörtök | Külföld

Keményebb gazdasági szankciókat sürget Irán ellen Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök \"lényegesen\" keményebb gazdasági szankciókat sürgetett Irán ellen szerdán.

2019. Szeptember 19. 05:00, csütörtök | Külföld

Meghosszabbította a szaúd-arábai fegyverexport-tilalmat a német kormány

A német szövetségi kormány újabb hat hónappal meghosszabbította a Szaúd-Arábiába irányuló hadiipari export tilalmát - jelentették be szerdán Berlinben.