Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. Június 21. 19:57, kedd | Sport
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), mti, index.hu

Magyarország továbbjutott az EB csoportjából

Magyarország továbbjutott az EB csoportjából

Németország legyőzte az Észak-Íreket, így a legrosszabb forgatókönyv szerint is nyolcaddöntős Nemzeti Tizenegyünk a franciaországi tornán.

Nem kevesebbet, mint 50, azaz ötven évet kellett várnia Magyarországnak, hogy futball válogatottja továbbjusson a csoportkörön egy világversenyen. Most ez egészen biztosan sikerült, az viszont még nem dőlt el, hogy ki ellen kell játszanunk az egyenes kieséses szakaszban, a legjobb nyolc közé jutásért.

Az első, és legfontosabb az, hogy mi hol végzünk a csoportunkban, hiszen szombaton csak az vált biztossá, hogy a csoportban legrosszabb esetben is harmadikok leszünk. De még lehetünk csoportmásodikak, sőt, kis szerencsével akár csoportelsők is.
És nem is biztos, hogy a legjobban akkor járnánk, ha megnyernénk a csoportot.
Ebben az esetben ugyanis jó eséllyel a nemrég még a FIFA világranglistájának élén álló Belgium jöhetne, vasárnap, 26-án, Toulouse-ban.

Ha második helyen végzünk, vagyis ha Izland nem győzi le Ausztriát, mi pedig kikapunk Portugáliától, akkor a B csoport másodikjával találkozunk: ez némi meglepetésre Anglia lett, miután a csoport zárómeccsén nem tudták legyőzni Szlovákiát, miközben Wales kiütötte az oroszokat. Az angol-magyart hétfőn, 27-én este 9-kor játszanák, Nizzában.

A legtöbb változó természetesen a csoport harmadik helyével jöhet nekünk, de ide csak akkor kerülünk, ha Portugália legyőz minket, Izland pedig veri az osztrákokat. Ekkor a többi csoport harmadik helyezettjétől is függ, ki ellen és hol folytatjuk. A két lehetséges ellenfél

  • a C csoport győztese, Németország, vasárnap, Lille-ben
  • a D csoport győztese, vélhetően Spanyolország, szombaton, Lens-ban.

Jó eséllyel a világbajnok Németország, vagy a kétszeres Eb-címvédő Spanyolország lenne az ellenfél. Egyik sem túl jó kilátás, de ez tényleg a talán legvalószínűtlenebb forgatókönyv lenne a csoportunkban. Persze így nagy meccset játszhatnánk a 16 között, olyat, amit tényleg megnézne az egész világ, de Európa biztosan.
A közelmúltban a lehetséges ellenfelek közül csak eggyel találkoztunk: a németekkel pont az Eb-felvezetést zártuk le a gelsenkircheni 2-0-s vereséggel. A spanyolokkal 2002-ben játszottunk barátságos meccsen 1-1-et, Belgiummal 2009-ben meccseltünk utoljára, idegenben kaptunk ki 3-0-ra. Angliától 2010-ben 2-1-re kaptunk ki legutóbb, de az összesített mérlegünk sem sokkal jobb.
Tétmeccsen utoljára 1983-ban játszottunk velük, az Eb-selejtezőn kettős vereséget szenvedtünk. Az utolsó győzelmünk még 1962-ben, a világbajnokságon volt, akkor a csoportkör nyitómeccsén vertük őket 2-1-re Tichy Lajos és Albert Flórián góljával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.