Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Október 23. 19:19, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyarország az uniós-lista élén

Magyarország az uniós-lista élén

2012-ben az uniós országok közül Magyarországon az önfoglalkoztatók 47 százalékának volt alkalmazottja, ezen belül az önfoglalkoztató nők 39 százalékának, a férfiak esetében pedig 51 százaléknak. Szalai Piroska a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos kutatásai szerint mindhárom esetben az uniós országok közül nálunk a legmagasabb ez az arány.

Magyarországon 2012-ben a női vállalkozók, önfoglalkoztatók 39 százalékának volt alkalmazottja, míg az EU átlaga csupán 24 százalék volt. Az uniós országok átlagánál a nők esetében 15 százalékkal, a férfiak esetében pedig 20 százalékkal magasabb a magyar arányszám. A nők esetében hazánkat Írország, Németország és Franciaország követi, férfiaknál pedig 2011-ig Észtország vezette a rangsort, és az élbolyban találjuk még Ausztriát és Németországot. Mind a nőknél, mind a férfiaknál Romániában található a legkevesebb alkalmazottal dolgozó vállalkozót, de Nagy-Britannia is a lista végén foglal helyet e tekintetben.

A 40 év alatti fiatal vállalkozók esetében hazánkban közel egyező az arány, az unióban pedig 3-5 százalékkal alacsonyabb az átlagnál a fiatalok esetében az alkalmazottal dolgozók aránya.

A gazdaságban foglalkoztatási szempontból is jelentős a vállalkozások szerepe.

Az unióban a női foglalkoztatottak 10 százaléka, míg a férfiaknak 19 százaléka önfoglalkoztató. Magyarország kicsit az átlagtól elmarad, de így is hazánk az uniós középmezőnyben helyezkedik el. A 28 ország közül a nőknél 16., a férfiaknál pedig 19. helyet éri el hazánk.

A legtöbb vállalkozó mediterrán országokban találjuk, míg az északi országokban a legkevesebbet. A női vállalkozók aránya nem éri el az 5 százalékot sem Dániában, Észtországban és Norvégiában.

A női vállalkozók számának korábbi növekedése az unióban 2008-ban állt meg, míg hazánkban a 2004-től tapasztalható csökkenést követően 2012 volt az első növekedést mutató év.

2012-ben a 15-64 éves női egyéni vállalkozók száma 8 ezerrel nőtt az előző évhez viszonyítva, és ezzel a 2008-as válság előtti létszámmal lett azonos a számuk. Szintén nőtt az alkalmazottal dolgozó női vállalkozók száma is, ők 2500 fővel lettek többen, mint a válság előtti évben.

Szalai Piroska a gazdasági növekedés egyik kulcsát az erős, független, munkahelyeket biztosítani képes kisvállalkozásokban látja. A miniszteri biztos szerint fontos, hogy az uniós szinten kimagasló eredményeket meg tudják tartani a jövőben is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma