Városlista
2022. június 25, szombat - Vilmos

Hírek

2015. Szeptember 15. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Magyarország az idén egy hitelminősítőnél visszakerülhet a befektetési kategóriába

Magyarország az idén egy hitelminősítőnél visszakerülhet a befektetési kategóriába

Londoni pénzügyi elemzők szerint Magyarországot a nemzetközi hitelminősítők közül egy - a legnagyobb valószínűséggel a Fitch Ratings - már az idén visszaemelheti a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok hitelminősítési kilátásait elemző hétfői helyzetértékelésükben közölték: véleményük szerint van esély rá, hogy a Fitch a magyar adósosztályzat következő, november végén esedékes felülvizsgálatán ismét befektetésre ajánlott szuverén minősítéssel látja el Magyarországot.

A ház szerint ezt a külső fizetési pozíció markáns javulása, az enyhe inflációs nyomás, a magyar gazdaság kilábalási folyamata és a devizaalapú ingatlanhitel-állomány "eltakarítása" egyaránt indokolná.

Mindez már most is jól látszik a magyar befektetési eszközök kockázati feláraiban, ám ha Magyarországot jövőre még egy nemzetközi hitelminősítő visszaemeli a befektetési ajánlású kategóriába, és ezzel a magyar szuverén adósosztályzat már két hitelminősítőnél a befektetési sávban lesz, akkor visszatérhetnek a magyar adósságpiacra azok az intézményi befektetők is, amelyeknek szabályzata csak befektetési ajánlású szuverén papírok vásárlását engedélyezi - hangsúlyozták hétfői elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői.

A ház ezzel arra utalt, hogy a befektetési alapok számára a nemzetközi gyakorlat alapján általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű - vagyis nem befektetési ajánlású - adósság tartását a portfóliókban.

A Fitch Ratings májusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar szuverén adósosztályzat kilátását az addigi stabilról, egyebek mellett a magyar gazdaság külső mutatóinak markáns javulásával indokolva a lépést.

A Fitch "BB plusz" hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadós-osztályzata a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's hosszú távú magyar szuverén minősítésével azonos, és egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású "BBB" sáv alsó szélétől.

Ha a Fitch Ratings a pozitív kilátás megadása nyomán javítja a magyar szuverén devizaadós-osztályzatot is, ez a besorolás ennél a cégnél visszakerülne a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

Magyarországgal kapcsolatban más nagy londoni házak is kedvező hitelminősítői lépéseket jósolnak a közeljövőre.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzőstábja az európai felzárkózó térségről összeállított heti előrejelzésében közölte: várakozása szerint a Standard & Poor's a pénteken esedékes felülvizsgálaton a magyar államadós-osztályzat kilátását valószínűleg pozitívra javítja a jelenlegi stabilról.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint "már esedékes lenne" valamely újabb kedvező hitelminősítői lépés Magyarországgal kapcsolatban.

A ház ennek alátámasztására kiemelte azt a véleményét, hogy a devizahitelek átváltása hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, növelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikájának szabadságfokát, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából.

A Morgan Stanley londoni elemzői mindezek alapján közölték, hogy derűlátóan ítélik meg Magyarország adósosztályzatainak felminősítési esélyeit.

A Standard & Poor's az idei első, márciusi 20-án végrehajtott felülvizsgálaton - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 25. 18:04, szombat | Belföld

TIM: minőségi vasúti hálózattal kell összekapcsolni Közép-Európát

A nagysebességű vasúti összeköttetések előkészítésének felgyorsításáról, összehangolásáról és az ukrán gabonaexport hathatósabb elősegítéséről állapodtak meg a visegrádi államok közlekedési miniszterhelyettesei,

2022. Június 25. 16:01, szombat | Belföld

Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadtéri Színpadon.

2022. Június 25. 15:01, szombat | Belföld

Az autósok 12,5 százaléka halogatja a lejárt műszaki meghosszabbítását

A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt lejáró gépjármű forgalmi engedélyek meghoszabbítását az autótulajdonosok 12,5 százaléka halogatja.

2022. Június 25. 12:02, szombat | Belföld

Húszmillió forint kártérítés visszafizetésére kötelezett a bíróság egy elítéltet

Jogalap nélküli gazdagodás miatt a Debreceni Törvényszék - helybenhagyva a Debreceni Járásbíróság elsőfokú ítéletét - pénteken jogerősen arra kötelezett egy elítéltet,