Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 04. 14:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Magyar volt a legtöbb turista

Magyar volt a legtöbb turista

A legtöbb turista magyar volt a horvátországi Vir-szigeten tavaly, köszönhetően annak is, hogy az itt lévő ingatlanok 10 százaléka magyar kézben van – mondta Vir polgármestere az MTI-nek, a budapesti Utazás kiállításon.

Kristijan Kapovic, a település és a 22 négyzetkilométeres sziget bemutatkozása alkalmából beszélt arról, hogy a szigeten lévő mintegy 10 ezer ingatlanból ezernek magyar tulajdonosa van. A legtöbb külföldi ingatlanbirtokos szlovén, nagyjából kétezer épület van a tulajdonukban, számban utánuk következnek a magyarok.

A korábban engedély nélkül épült apartmanok 2006-os tömeges bontása után mára legalizálták az ingatlanokat, s a település tavaly nagyszabású turisztikai fejlesztésekről is határozott.

Zdenko Micic, Vir idegenforgalmi szervezetének vezetője azt mondta: tavaly rekordot döntve – az előző évhez képest 13 százalékos növekedéssel – 910 ezer vendégéjszakát regisztráltak a szigeten. Az oda látogató mintegy 10 ezer magyar turista együttesen 110 ezer éjszakát töltött a Zárához (Zadar) közeli területen.

A turisztikai fejlesztések között említette, hogy a sziget 19. századi világítótornya az idei évtől ötcsillagos szálláshelyként működik, s a szigeten csaknem 400 magántulajdonú apartman kínál szállás lehetőséget. Tervezik egy négycsillagos hotel építését, valamint egy kemping és új kikötő kialakítását.

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője hozzátette: Vir az egyetlen olyan horvátországi település, ahol a vendégforgalmi statisztikákban a magyarok állnak az első helyen, míg a teljes horvátországi turisztika szempontjából Magyarország a 9. legjelentősebb küldő ország.

A sziget vezetőinek reményei szerint Viren az idén meghaladhatja az egymilliót a vendégéjszakák száma, s ezzel bekerülnek a 20 leglátogatottabb horvát település közé.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére